latinica  ћирилица
12/11/2019 |  16:07 ⇒ 16:11 | Аутор: СРНА

Српска ће формирати фонд за тужбе против високих представника

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас у Дрвару да ће Република Српска иницирати формирање фонда за прикупљање новца за тужбе против високих представника који су обављајући ту функцију, између осталог, кршили Устав и Дејтонски споразум.

- Једино нам преостаје да их тужимо у њиховим земљама јер Српска нема капацитет да покреће спорове на међународним судовима. Ипак, можемо да их приватно тужимо - рекао је Додик новинарима, коментаришући резултате синоћње посебне сједнице Народне скупштине на којој је усвојена Информација о неуставној трансформацији дејтонске структуре БиХ и утицају на положај и права Републике Српске, као и 20 закључака које је предложила владајућа већина.

Додик је рекао да се Скупштина на сједници реферисала на упорно кршење Дејтонског споразума, те одбацила неуставна бонска овлашћења која су користили високи представници у БиХ и тиме утицали на политички систем у БиХ.

- Тражимо да разговарамо са ФБиХ и другим конститутивним народима како реаговати на кршење Устава и Дејтонског споразума. Раније је наше супротстављање поменутим овлашћењима била јерес, али сада су створени услови да кажемо јасно да не можемо живјети у условима превара, наметања закона, кршења Устава, међународног права и подметања високог представника - оцијенио је Додик.

Он је нагласио да је бивши високи представник Педи Ешдаун, који је преминуо, нанио много зла у том смислу.

- Ипак, посљедице његовог дјеловања морају бити отклоњене јер не можемо да томе дамо легитимитет, што је и била једна од основних идеја посебне сједнице Парламента - рекао је Додик.

Он је изразио жаљење што и опозиција није учествовала у завршном креирању закључака посебне сједнице, иако им је то нуђено.

- Запрепашћује да СДС није подржао одлуку у којој се наводи да Народна скупштина задужује Владу да ускоро донесе закон и рехабилитује све жртве неуставног понашања високих представника у БиХ. То говорим имајући у виду да је највише таквих жртава, који су неосновано кажњавани и који су остајали и без посла, било из те партије - навео је Додик, који је и лидер СНСД-а.

Он је оцијенио да су на посебној сједници донесени важни закључци, те је још једном у том смислу позвао опозицију у Српској на заједничко дјеловање.

- То није наша слабост. Мислим да је опозиција потребна у Српској, али да на плану заједничког наступа и дјеловања на нивоу БиХ не би требало бити позиције и опозиције. Ми сматрамо да је то јединство историјска потреба, као што је то потребно и у Федерацији БиХ - појаснио је Додик.

Он је рекао да је слушао кулоарске приче, којима је темпо давала међународна заједница, да опозиција не треба да подржи закључке посебне сједнице како би се рекло да то није јединствено дјело.

- Ипак, огромна већина у Парламенту гласала је за закључке - поручио је Додик.

Он је поновио да то што за закључке посебне сједнице нису гласали СДС, ПДП и СДА наслућује њихово заједничко дјеловање.

- Понављам, стратешка и тактичка грешка СДС-а и ПДП-а јесте што у Скупштини јуче нису расправљали о томе да Народна скупштина да оцјену рада високог представника. Они галамом у Скупштини желе прикрити свој основни став - да немају ништа против тога што је радио високи представник - рекао је Додик.

Он је истакао да је Скупштина на посебној сједници жељела да поручи и да је неприхватљиво да неко одлучује да забрани рад некој партији из Српске и проглашава је терористичком, као што се то раније покушавало са СДС-ом.

- Ја сам такве намјере лично одбио у Вашингтону јер не желим да се Србима припише да су имали неку организацију са терористичким потенцијалом - поручио је Додик.

Он је рекао да је и СНСД раније, у времену политичког одрастања и стасавања, сматрао да је најважније имати мир и стабилизовати Српску.

- Имали смо повјерење у неке иницијативе са стране све док се нисмо увјерили да су оне тенденциозне и на штету Срба, па смо политике дефинисали на савим другачији начин. То се очекивало и од других и на тим питањима не бисмо требали да имамо разлике, иако су се оне видјеле на посебној сједници - навео је Додик.

Он је рекао да су Републици велику штету нанијеле раније оцјене појединих опозиционих министара у Савјету министара да Српска има паравојску.

- Ето како су они заштитили Српску - рекао је Додик и додао да су исти министри говорили и да СНСД генерише рат у БиХ, тиме дајући оправдање СДА и другима за такво нешто.

- Нема рата, нема могућности за сукоб. Сукоба неће бити, али Српска има способност и не жели да је изгуби у смислу да се супротстави било каквој узурпацији своје територије и права - закључио је Додик.

Он је рекао да се Српска годинама политички борила за успостављање механизма координације у БиХ и одговорности у складу са уставним надлежностима.

- А онда су ПДП-ов Игор Црнадак, и ти министри у Савјету министара, Шаровић и други, телефонском сједницом дали сагласност на тај механизам који су написали Бошњаци у циљу да се узурпирају и централизују функције - рекао је Додик и нагласио да је Српска то правовремено спријечила у смислу да је успостављен механизам координације који одговара Републици.