latinica  ћирилица
12/11/2019 |  16:25 | Аутор: СРНА

Линта поздравио усвајање закључака Парламента с циљем одбране Српске

Предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта поздравио је одлуку Народне скупштине Републике Српске да усвоји 20 закључака с циљем одбране Српске и њених права и надлежности дефинисаних Дејтонским споразумом.
Миодраг Линта - Фото: Novosti.rs
Миодраг ЛинтаФото: Novosti.rs

- Усвојени закључци представљају јасну и одлучну намјеру Републике Српске да упорно инсистира за изворном Дејтонском споразуму као једном од најважних предуслова мира и стабилности, јачања повјерења и смањења тензија и напетости између српског и бошњачког народа - поручио је Линта у писаној изјави.

Он указује да је од завршетка рата до данас на дјелу систематско отимање надлежности и наметање рјешења ентитетима, посебно Републици Српској, од високог представника и западног дијела међународне заједнице, која нису у складу са Уставом.

Како истиче Линта, апсолутно је јасно да је Канцеларија високог представника вршила константно правно насиље и брутално отимала надлежности од Републике Српске да би помогла у реализацији ратних циљева бошњачке политике. 

- То је стварање унитарне и централизоване БиХ у којој би Бошњаци уз примјену начела један човјек - један глас имали доминацију а Срби били избачени из Устава и сведени на статус националне мањине - наводи Линта.

Он напомиње да је један од очигледних доказа и недавно усвојена програмска декларација СДА која у суштини представља програм бошњачких политичара с јасном намјером легализације отетих надлежности, наставка даље централизације и укидања Републике Српске.

Линта посебно истиче значај чињенице да Република Српска усвојеним закључцима инсистира на изворном Дејтонском споразуму по коме је БиХ конфедерација два ентитета и три народа и потврђује одлучност да се правним, политичким и демократским средствима упорно бори за враћање отетих надлежности.

Један од важних закључака, како наводи Линта, јесте да Република Српска покрене иницијативу за укидање Канцеларије високог представника који има положај апсолутног монарха, што представља брутално директно кршење Дејтонског споразума. 

- Осим тога, веома је важно да је Република Српска недвосмислено потврдила да су такозвана бонска овлаштења високог представника, која му дају право да издаје обавезујуће одлуке, потпуно неуставна, незаконита и нелегитимна - закључио је Линта.