latinica  ћирилица
12/11/2019 |  17:35 ⇒ 13/11/2019 | 08:02 | Аутор: СРНА

Ван дер Белен сагласан са Макроновим изјавама

Предсједник Аустрије Александар ван дер Белен изјавио је да је сагласан са мишљењем француског предсједника Емануела Макрона у вези са безбједношћу у Европи и стањем у НАТО-у.
Александар Ван дер Белен (Фото:kurier.at) -
Александар Ван дер Белен (Фото:kurier.at)

Он је након састанка са предсједником Бјелорусије Александром Лукашенком у Бечу рекао да је за ЕУ често тешко да донесе јединствену одлуку у вези са спољном политиком, јер је потребно да се усагласи став свих 28 земаља, а не само одобрење једног предсједника или министарства спољних послова.

- Углавном је потребно доста времена за усаглашавање мишљења. Некада сам саркастично напомињао да гледајући политичку структуру ЕУ није изненађујуће то колико је времена потребно, већ чињеница да ЕУ уопште постоји - истакао је Ван дер Белен.

Ван дер Белен је нагласио да је Макрон у праву у вези са многим питањима приликом "изношења дијагнозе о НАТО-у" у интервјуу за магазин "Економист", када је рекао да је Алијанса доживјела "мождану смрт", јавио је ТАСС.

- Учествоваћемо у дугим дискусијама у покушају да пронађемо пут за излазак из ове ситуације - додао је аустријски предсједник.

Изјаве Макрона о НАТО-у критиковали су њемачки канцелар Ангела Меркел и генерални секретар Алијанске Јенс Столтенберг.