latinica  ћирилица
12/11/2019 |  19:05 ⇒ 13/11/2019 | 10:25 | Аутор: РТРС

Ведар дух - рецепт за дуговјечност 90-огодишње Дренке из Приједора

Дренка Остојић Леви из Приједора, 90. рођендан прославила је у кругу родбине и пријатеља у Источном Сарајеву. Недавно је завршила књигу, у којој се, осим тематиком Другог свјетског рата, осврће и на своје породично стабло.

Виталност и бритак ум, каже, дугује чињеници да не користи интернет, свакодневно чита и труди се остати позитивна.

Као дјевојчица преживјела је Други свјетски рат у Приједору, гдје је са породицом свједочила НДХ режиму. Сјећа се и кад су партизани ослободилили град. Послије рата се удала, родила сина и годинама живјела у Милану. Говори три језика, и након девет деценија, води активан живот.

- Добро се осјећам. Реална сам да живот доноси своје, али чини ми се да сам мало и поштеђена знајући шта људе задеси у овим годинама. Треба човјек кочницу да повуче једном. Брзо пролети тих 90 година. Мени је лихјепо и вољела бих још мало бити у овако лијепом друштву - рекла је Остојићева.

Добар дио живота дружила са с Бранком Ћопићем, јер је њена рођака била удата за чувеног писца. Недавно је и Дренка завршила писање књиге и за два мјесеца исписала 120 страница.

Упркос годинама, Дренка је витална и весела. С невјероватном прецизношћу, сјећа се свих детаља из живота. За здрав и дуговјечан живот има и рецепт.

- Важно је да свако има своје кућно образовање. Ипак, на првом мјесту мислим да је образовање. Може то бити и занат, битно је да поштено ради свој посао и да са својих десет прстију може да сарађује - поручила је Остојићева.

С оваквим позитивним и борбеним духом, Дренки желимо да још дуго пркоси годинама.