latinica  ћирилица
12/11/2019 |  19:08 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

Српска на антибиотике годишње потроши око седам милиона КМ

Република Српска на антибиотике годишње потроши седам милиона марака. Антибиотици су једно од највећих достигнућа модерне медицине, али микроорганизми, попут бактерија, могу развити отпорност на њих . Због тога у свијету годишње умре 700 хиљада људи.

Не постоји средство којим можете убити све микроорганизме, јер је у нашем тијелу њихов број већи од броја ћелија. То не могу ни антибиотици. Зато их не узимајте без љекарског рецепта.

- Посебно родитељи када су у питању мала дјеца на благо повишену температуру реагују веома бурно, сматрајући да дијете мора добити антибиотик. Свака кутија прописаног антибиотика дјетета у раном развоју може да има посљедице на његов имуни систем и појаву алергија - сматра Ранко Шкрбић декан Медицинског факултета Бањалука.

И ми, као пацијенти, треба да поведемо рачуна да бактерије не надјачају антибиотике.

- Не узимати лијекове на своју руку и користити их тачно у оној терапијској дози у трајању и начину како је преписао доктор медицине - навела је Ирена Шпегар Дробац из Министарства здравља и социјалне заштите.

Бранислав Зељковић в.д директора Института за јавно здравство Републике Српске рекао је да су цијене антибиотика на нашем тржишту већ неки период у стагнацији захваљујући Агенцији за лијекове која контролише максималне велепродајне цијене.

- Али оно што видимо да се она креће на нивоу око седам милиона на годишњем нивоу - додао је Зељковић.

Међутим, Српска користи знатно мање антибиотика него земље региона, и два пута мање него Грчка и Турска.

- Тренд коришћења антибиотика се смањује и много је нижа него у околним земљама. Љекарима је велики проблем протисак пацијента да добије антибиотик - сматра Виктор Олшавски шеф канцеларије Свјетске здравствене организације БиХ.

Антибиотици као оружје против бактерија, због наших грешака током употребе могли би, као бумеранг, бити оружје које нас може убити. Зато пажљиво!