latinica  ћирилица
12/11/2019 |  19:09 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

Бијељина: Водовод и канализација од респектабилне фирме до губиташа

Бијељинско предузеће ''Водовод и канализација'' прошло је пут од респектабилне фирме, која је укључена у капитални вишемилионски пројекат канализације, до губиташа. Градоначелник Мићо Мићић, представник државног капитала, поручио је да "руководство предузећа мора положити рачуне".

Одборници желе сазнати колико је новца Водовод потрошио посљедњих година, колико га убире од новоприкључених домаћинстава на мрежу, те да ли може враћати кредит од 12 милиона евра за канализациони систем или ће ту обавезу оставити гарантима кредита - Граду и Републици?

- Добили смо и информацију да је била принудна наплата над Републиком Српском која је била гарант кредита код ЕБРД-а за пројекат канализације - рекао је Александар Ђурђевић шеф клуба СНСД у Скупштини града Бијељина.

Незванично, за утрошену електричну енергију Водовод дугује неколико стотина хиљада марака. Електро Бијељина је, због услуга које Вододовод пружа грађанима – дистрибуција питке воде, излазила у сусрет и омогућавала репрограм дуга.

- АД Водовод је био предмет репрограма и на тај начин смо наплаћивали наша потраживања. Они су имали дуговања, имају их још увијек - рекао је Слободан Ђаламић портпарол ЗДП ЕлектроБијељина.

У Водоводу истичу да потражују више од око два и по милиона марака годинама уназад, али признају и своја дуговања од преко милион марака.

- Према добављачима је дуговање 819.000 а према Пореској управи 500.000 КМ - навео је Стојадин Кнежевић портпарол АД Водовод и канализација.

Градоначелник Бијељине је најавио смјену директора "Водовода" не прецизирајући колики су финансијски минуси у фирми гдје је он представник државног капитала. Од градоначелника нисмо добили одговор може ли Водовод враћати кредит за канализацију или ће то чинити гаранти кредита, чиме би могао да буде угрожен локални буџет?