latinica  ћирилица
13/11/2019 |  08:19 ⇒ 08:20 | Аутор: novosti.rs

Шарчевић: Слиједи забрана многих приватних факултета

Висока школа за менаџмент и економију у Крагујевцу неће бити једина којој је забрањен рад. Биће тога још - рекао је за Новости Младен Шарчевић, министар просвете, науке и технолошког развоја Србије.
Младен Шарчевић - Фото: Novosti.rs
Младен ШарчевићФото: Novosti.rs

- Загребали смо и видјели да има веома много неправилности. На једној од државних високих школа архитекта предаје социологију, у Високој медицинској школи у Ћуприји предају само три љекара... Пола високих школа нема одговарајуће кадрове. Сви који не поштују законе биће кажњени, искоренићемо све што не ваља. Радиће метла, нећемо стати - поручио је Шарчевић.

Просветна инспекција  Србије послије ванредног надзора, забранила је рад Високој школи за менаџмент и економију у Крагујевцу. Претходно, рад је забрањен школама у Тутину и Трстенику.

Он је нагласио да школа у Крагујевцу није акредитована, те да је радила са почетном акредитацијом, јер нису добили лиценцу за рад.

- Морамо да уведемо индикаторе квалитета, а то је најтежи посао. За то имамо подршку академске јавности - рекао је Шарчевић.

Он је појаснио да су сваке године одређене области у фокусу рада инспекције, а да су ове године то приватне установе. Инспекција је била и на једном од факултета "Мегатренда", гдје је утврђено да не испуњавају све услове, па им је остављен рок да наведене неправилности исправе. Министар је најавио да ће процес акредитације високошколских установа бити пажљиво праћен.

Као посебан проблем он је навео високе школе у Србији и истакао да је мрежа високих школа, коју је Министарство просвете увело, много допринијела регуларности у пословању.

Иначе, Високој школи из Крагујевца забрањено је да организује и спроводи упис и полагање испита до краја зимског семестра. Наложено је и уклањање натписа и других обавјештења о раду установе из свих просторија које користи та школа, као и престанак рекламирања, а до испуњења прописаних услова.

Просвјетна инспекција пронашла је да су у Високој школи за менаџмент и економију у Крагујевцу матичне књиге студената вођене неуредно и да се не може се утврдити тачан број уписаних студената. Утврђено је и да школа нема потребан број наставника, Саопштило је Министарство просвете.