latinica  ћирилица
13/11/2019 |  09:58 ⇒ 10:48 | Аутор: СРНА

Прва СДС: Ујединити се око идеје очувања Српске у изворном облику

Руководство Прве СДС подржава закључке Народне скупштине Републике Српске и поручује да сви треба да се уједине о минимуму на који Српска има право одређено Дејтонским мировним споразумом, а то је идеја опстанка и очувања Републике Српске у њеном изворном облику.
Прва СДС - Фото: РТРС
Прва СДСФото: РТРС

Прва СДС подржава закључке Народне скупштине који ће подстаћи јачање позиције Републике Српске и могли би да представљају пут јединства и разумијевања власти и опозиције.

- Власт и опозиција треба да буду јединствени по овом питању и у Бањалуци и у Сарајеву. То дугујемо свима који су створили ову државу - саопштено је из Прве СДС.

Из ове странке истичу да Републици Српској морају бити враћене све надлежности из Дејтонског споразума и очуване оне које сада има, као и да Српска треба да настави путем гдје се чује глас њених представника који за то имају изборни легитимитет и легалитет.

Прва СДС посебно подржава иницијативу за укидање институције високог представника за БиХ /ОХР/, наводећи да рад међународне заједнице посредством овог тијела није донио никакав напредак.

- Умјесто да спроводе Дејтонски споразум, којим је јасно утврђена надлежност, тешко су ударили на представнике Републике Српске, забрањујући им и основна људска права, па и право на рад. Осим појединаца, обрушили су се и на уставну позицију Српске, трудећи се да нас понизе у уставно-правном систему БиХ - наводи се у саопштењу.

Из Прве СДС напомињу да су из међународне заједнице, осим Републике Српске коју су нападали, разочарали и државе потписнице Дејтонског споразума, не спроводећи оно за шта су имали мандат, већ некакав дух Дејтона који не постоји у уставном поретку већ је постао симбол за све нелегалности и нелегитимности иза којих се крио ОХР, који треба да оде из БиХ.

- Нама архаични примјер протектората не треба - поручују из Прве СДС.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је јуче Информацију о неуставној трансформацији дејтонске структуре БиХ и утицају на положај и права Српске, те донијела 20 закључака у којима се, између осталог, наводи да ће реаговати на све противправне и противуставне акте и активности домаћих и страних фактора усмјерене на урушавање и измјену Дејтонског мировног споразума.

Народна скупштина Републике Српске захтијева да потписници и свједоци Дејтонског споразума, као и сви представници међународне заједнице реагују на доношење аката који позивају на разградњу тог споразума, као и на сваку активност која је противна његовим одредбама и принципима, те да омогуће покретање неопходних процедура којима ће се БиХ, Република Српска и Федерација БиХ вратити у предвиђене оквире овог међународног споразума.