latinica  ћирилица
13/11/2019 |  10:42 ⇒ 11:42 | Аутор: СРНА

Дачић: НАТО и остали партнери да разумију приоритете Србије

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изразио је наду да НАТО разумије приоритете Србије, која је војно неутрална и сарађује са земљама које нису чланице Алијансе, али је и опредијељена да унапређује сарадњу у одбрани и безбједности са чланицама и партнерима НАТО-а.
Ивица Дачић (фото: Sputnik / Radoje Pantović) -
Ивица Дачић (фото: Sputnik / Radoje Pantović)

Дачић је, на отварању "Седме београдске НАТО недеље", рекао да се не доводи у питање политика војне неутралности Србије, и то не само према НАТО-у, већ и сваком другом војном савезу.

- Такво наше јасно и чврсто опредјељење поштује се и на Истоку и на Западу. Истовремено, у потпуности уважавамо одлуку наших сусједа и других земаља да приступе Алијанси или неким другим војним савезима - истакао је Дачић.

Он каже да зато Србија очекује разумијевање за њене контакте са земљама које нису чланице НАТО-а, а који су засновани на принципима свестране сарадње, уз вођење политике војне неутралности.

- Активности Србије и садржај сарадње, укључујући војне и друге вјежбе са земљама које нису чланице НАТО-а, нису на штету наших односа са Алијансом и са појединачним државама чланицама НАТО-а - нагласио је Дачић.

Он је рекао да Србија од НАТО-а очекује да са разумијевањем сагледава и подржава њене приоритете, што се нарочито односи на Косово и Метохију, а од Кфора да, у складу са мандатом, дјелује превентивно да би биле спријечене неке будуће акције на сјеверу Косова и Метохије као што је био недавни упад албанских специјалаца.

- Сматрамо да само компромисно рјешење постигнуто дијалогом Београда и Приштине, уз подршку међународне заједнице, може да обезбједи трајни мир и стабилност - навео је Дачић.

Он је рекао да не постоји ниједан разлог да нешто што усагласе двије стране не буде прихватљиво за било којег трећег актера, те да сваки договор у рјешавању отворених питања подстицајно дјелује на одржавање мира и стабилности у региону, саопштено је из Министарства спољних послова Србије.

Дачић је поновио да се Србија снажно противи трансформацији "косовских безбједносних снага" у такозвану војску самопроглашеног Косова, јер се тиме крши Резолуција Савјета безбједности Уједињених нација 1244 и угрожава регионална и шира стабилност.

- Једнострана одлука Приштине о почетку процеса трансформације "косовских безбједносних снага" и формирању такозваног Министарства одбране још један је у низу таквих аката, осим увођења дискриминаторних такса на производе из централне Србије и БиХ и неиспуњавања договореног из Бриселског споразума - додао је Дачић.

Према његовим ријечима, све ово је наставак политике свршеног чина Приштине који се у дијелу међународне заједнице, што се односи и на значајан број чланица НАТО-а, суштински прећутно одобрава упркос реторичком противљењу.

- Прављење вјештачких баланса у одговорности, када је потпуно јасно ко је одговоран за прекид дијалога, не доприносе поновном отпочињању разговора Београда и Приштине - рекао је Дачић.

Он је истакао да су за Србију веома важне и гаранције да "косовске безбједносне снаге" и друге наоружане формације, састављене од Албанаца, не могу да улазе на сјевер Космета без сагласности команданта Кфора.

- Нажалост, одлазак тих формација у доминантно српске средине се десио више пута и представља потез који са собом носи потенцијал да ескалира у размјерама које не могу бити контролисане - напоменуо је Дачић.

Он је оцијенио да сарадња Србије са НАТО алијансом има будућност и потенцијале у оквиру партнерског односа који може бити додатно унапријеђен у свакој појединачној области уз сагласност обје стране, а у интересу постизања заједничких циљева, прије свега безбједности и стабилности региона.

- Неопходан је заједнички ангажман да бисмо очували мир, безбједност и стабилност и постигли просперитет. До тог циља може се стићи једино јачањем сарадње и повјерења, као и спремношћу и одговорношћу да ријечи увијек буду преточене у дјела и да све што је договорено буде потврђено и спроведено, без изузетка и условљавања - истакао је Дачић.

Он је нагласио да је партнерски однос са НАТО алијансом веома важан елемент државне политике Србије и њеног настојања да регион буде трајно стабилан.

- Наш циљ је да будемо окренути ка будућности, али и спремни да рјешавамо питања из прошлости, истовремено штитећи на најбољи могући начин кључне националне интересе - рекао је Дачић.

Скуп је организвао београдски Центар за евроатлантске студије.