latinica  ћирилица
13/11/2019 |  10:42 ⇒ 14:40 | Аутор: РТРС

Хрватска да не одлаже нуклеарни отпад у Парку природе Уна

Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић рекла је да ће одлуком Владе Српске оснивачи јавне установе Парк природе Уна бити општине Нови Град, Козарска Дубица, Крупа на Уни и Костајница.

Додала је да ће те општине управљати овом установом.

- Овај парк веже се на Национални парк у ФБиХ и тако је дефинисан као заштићено подручје. Изградња одлагалишта отпада је недопустива - нагласила је Голићева.

Она је истакла да би Хрватска, уколико жели да поштује европске стандарде о заштићеним подручјима, требало да одустане од изградње одлагалишта нуклеарног отпада на Трговској гори.

Голићева је подсјетила да су начелници четири локалне заједнице у Српској изразили жељу да управљају том установом.

Одлуком Владе Републике Српске предвиђено је да ове четири општине оснују јавну установу са сједиштем у Новом Граду, у складу са процедурама прописаним законом.

Предвиђено је и да се заштита, коришћење, управљање и развој парка природе спроводи на основу плана управљања.

- Тиме је управљач дужан да у року од двије године припреми и достави план надлежном министарству, како би га упутили на усвајање Влади Републике Српске - навела је Голићева.

Одлуком је дефинисано и да се до доношења плана управљања, заштита и управљање парком природе спроводи на основу програма за спровођење мјера управљања, који је управљач дужан да донесе у року од шест мјесеци од дана ступања на снагу ове одлуке.

Претходно је потребно прибавити мишљење Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа и сагласност министарства надлежног за заштиту животне средине.

Предвиђено је и да ће управљач у року од годину дана од дана доношења одлуке донијети правилник о унутрашњем реду и чуварској служби.