latinica  ћирилица
13/11/2019 |  11:21 | Аутор: СРНА

Вучић: Заштитити српско културно насљеђе на Космету

Предсједник Србије Александар Вучић је, у обраћању на 40. засједању Генералне конференције Унеска у Паризу, рекао да и даље постоје притисци да српско насљеђе на Косову и Метохији буде предато неком другом, те да је овом културном благу неопходна заштита јер је угрожено.
Манастир Високи Дечани (Фото: Flickr/Babak Fakhamzadeh) -
Манастир Високи Дечани (Фото: Flickr/Babak Fakhamzadeh)

Вучић је указао да је за очување мира и стабилности веома важно чување културног насљеђа како за сваку нацију, тако и за цијели свијет.

Он је истакао да се Србија залаже за поштовање Повеље Унеска и додао да је неопходно посветити посебну пажњу заштити културног насљеђа од свих облика насиља.

Вучић је напоменуо да је српско културно насљеђе на Косову и Метохији, које је под заштитом Унеска, угрожено, а као примјере навео је манастире Дечани, Пећ, Грачаницу и друге.

- То културно наслеђе није важно само за српски идентитет, већ за цијелу Европу и свијет - нагласио је Вучић.

Он је истакао да ће Србија бити спремна да конструктивно и блиско сарађује са свим земљама које су чланице Унеска, пренијели су београдски медији.

Вучић је додао да је сарадња неопходна ради суочавања са заједничким проблемима.

- Мир је један од најважнијих циљева, али је немогућ уколико не учимо шта су културе, без комуникације, без познавања међусобних разлика. Унеско је један од главних стубова који држе све - рекао је Вучић.

Он је истакао да Унеско мора да пружи одговоре на изазове са којима се суочава човјечанство и нагласио да су миран међудржавни дијалог, толеранција, као и међудржавна размјена врло важни за очување стабилности.

- Морамо да идемо руку под руку како би рјешавали заједничке проблеме - поручио је Вучић.