latinica  ћирилица
13/11/2019 |  11:47 ⇒ 12:09 | Аутор: СРНА

Шиник: Суфицит у пословању са иностранством од 300 милиона КМ

Привредни субјекти из области прераде дрвета и производње намјештаја из Републике Српске су током девет мјесеци у спољнотрговинском пословању остварили суфицит од 300 милиона КМ, рекао је Срни секретар Удружења шумарства и дрвопрераде у Привредној комори Републике Српске Лазо Шиник.
Лазо Шиник - Фото: СРНА
Лазо ШиникФото: СРНА

- До краја године суфицит може бити виши од 400 милиона КМ и био бих задовољан када бисмо успјели постићи реузлтат из прошле године у износу од 450 милиона КМ - рекао је Шиник.

Према његовим ријечима, крај године је и вријеме када је интензивнији пласман производа, гдје се у посљедњем кварталу остварује нешто већа вриједност извоза, па би се зато могло очекивати приближавање прошлогодишњим резултатима.

Шиник је нагласио да прерада дрвета и производња намјештаја учествује са 16 одсто у укупном извозу Српске и да је то значајна привредна област у којој је мала зависност од увоза, а остварује четири пута већи извоз.

Он је навео да је физички обим производње, након деценије раста, за девет мјесеци ове године подбацио у односу на исти прошлогодишњи период, јер је стопа производње и прераде дрвета мања за пет, а намјештаја за 25 одсто, додавши да је пад довео и до мањег извоза у тим секторима за више од седам одсто.

- Више фактора је утицало на таква кретања, међу којима су успоравање привредног раста у водећим земљама ЕУ које су наш најзначајнији спољнотрговински партнер, а једна од њих је Њемачка која увози највише производа од дрвета - рекао је Шиник.

Он је навео да су неки од значајних произвођача у Српској престали са производњом и не појављују се у овој години, наводећи као примјер инвеститора из Холандије који је у Петрову имао производњу кревета вриједну на годишњем нивоу од 35 до 40 милиона КМ, а који ове године није у производном процесу.

- Тражња за производима прераде дрвета и намјештаја из Српске се и даље одржава на завидном нивоу и то би се могло очекивати и у наредном периоду јер су се наши произвођачи наметнули својом пословном политиком - истакао је Шиник.

Он је нагласио да у свему овом треба посматрати и шумарство као базни ресурс и полазну основу за производњу дрвета, те самим тим и намјештаја, гдје је забиљежен пад у проиводњи, што је имало и рефлексија на прераду дрвета.