latinica  ћирилица
13/11/2019 |  11:53 ⇒ 12:27 | Аутор: РТРС

Почела вакцинација против грипа

У Републици Српској данас је почела вакцинација против грипа, а Институт за јавно здравство, у сарадњи са Фондом здравственог оосигурања, обезбиједио је 18.000 доза вакцине, од чега 15.000 доза за категорије које су ослобођене плаћања, рекао је вршилац дужности директора Института Бранислав Зељковић.

Он је на конференцији за новинаре у Бањалуци истакао да Институт ове, за разлику од претходних година, први пут вакцинацију почиње са четворовалентном вакцином против грипа, која пружа додатну сигурност.

- Апелујемо на све грађане да се вакцинишу јер то омогућава већу заштиту њих, њихове породице и најближих сарадника - истакао је Зељковић и додао да особе које раде са људима имају највећи разлог да се вакцинишу, као и угрожене категорије.

Специјалиста епидемиолог у Институту за јавно здравство Републике Српске Јела Аћимовић рекла је да је важно спријечити грип вакцинацијом.

- Ове године на располагању имамо четворовалентну вакцину која штити од четири вируса грипа за које се претпоставља да ће у овој сезони бити доминантни - истакла је Аћимовићева.

Она је рекла да је Фонд здравственог осигурања ове године обезбиједио 15.000 доза вакцине против грипа за категорије становништва које имају право на бесплатну вакцину.

Аћимовићева је рекла да се особе које имају право на бесплатну вакцину вакцинишу у надлежном дому здравља, а они које желе да се вакцинишу против грипа, а немају право на бесплатну вакцину, то могу да ураде у Институту за јавно здравство.

- Вакцинација ће бити свакодневно вршена од 8.00 до 14.00 часова, а цијена је 22 КМ - рекла је Аћимовићева.

Она је истакла да су плаћања вакцинисања ослобођени пацијенти на хемодијализи, дијабетичари који користе инсулинску терапију, они који су имали операције на срцу.

- Плаћања су ослобођена и дјеца лијечена од реуматске грознице са промјенама на срцу, дјеца обољела од цистичне фиброзе, дјеца лијечена од реуматске грознице са промјенама на срцу и дјеца обољела од цистичне фиброзе плућа - рекла је Аћимовићева.

Аћимовићева је навела да су плаћања вакцинисања ослобођене и особе које болују од мишићне дистрофије и мултипла склерозе, пацијенти који су завршили хемиотерапију, ХИВ позитивне особе и обољели од сиде.

- Ослобођена су и лица са посебним потребама у колективном смјештају, те особе које болују од малигних болести након примљене терапије, као и здравствени радници на инфективним клиникама/одјељењима и јединицама интензивне медицине - рекла је Аћимовићева.

Начелник Службе за епидемиологију при Институту Нина Родић Вукмир рекла је да је грип вирусно респираторно обољење које се јавља сезонски, сваке године, обично крајем јесени и почетком зиме.

- Грип се веома лако преноси, како респираторним путем, тако и контактом рукама, а најчешће тамо гдје људи бораве у затвореном простору, попут школа, вртића или радних мјеста - каже Вукмирова.

Прошле године, у Српској су евидентирана 772 тежа случаја обољења од грипа, а 62 хронична болесника умрла су од посљедица.