latinica  ћирилица
13/11/2019 |  12:06 ⇒ 14:10 | Аутор: СРНА

Линта: Војна неутралност је воља народа

Предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта изјавио је да је војна неутралност Републике Српске воља њеног народа, коју су политичари изразили кроз декларацију.
Миодраг Линта - Фото: Novosti.rs
Миодраг ЛинтаФото: Novosti.rs

Он је изразио жаљење што приликом усвајања информације о неуставној трансформацији дејтонске БиХ није постигнуто политичко јединство свих странака у парламенту Српске.

Линта је подсјетио да је прије двије године Народна скупштина Републике Српске усвојила декларацију о војној неутралности и тиме се принципијелно опредијелила за однос према било ком војном савезу, укључујући и НАТО.

- Мислим да велика већина српског народа, са једне или друге стране Дрине, односно генерално српски народ у цјелини има негативан однос према НАТО пакту, прије свега, због чињенице што су Србија и Република Српска бомбардоване - рекао је Линта Срни.

Он је додао да је резултат те агресије НАТО-а на Србију и Републику Српску било отимање Косова и Метохије и да су то разлози због чега српски народ у великој већини има негативан однос према НАТО-у.

- Овдје су само политичари изразили мишљење српског народа кроз декларацију војне неутралности и у Скупштини Србије раније и у Народној скупштини Републике Српске - истакао је Линта.

Коментаришући чињеницу да СДС као једна државотворна странка није гласала за усвајање Информације, Линта је изразио жаљење што није успостављено јединство свих релевантних политичких странака из Републике Српске.

- Постоје одређени моменти који се, прије свега, тичу националних и државних питања и мислим да је то био овај тренутак, када је требало пронаћи компромис и успоставити то јединство - истакао је Линта.

Он је оцијенио да је владајућа већина показала спремност да се информација допуни чињеницама које су кроз своја излагања навели лидери ПДП-а и СДС-а.

Линта је нагласио да је важно да се у наредном периоду, када је ријеч о државним и националним питањима, увијек тражи компромис и да се постиже једиство међу свим релевантним партијама Републике Српске.

- То је веома важно, узимајући у обзир чињеницу да се Република Српска налази под константним притиском дијела западних центара моћи, као и од званичног Сарајева. Па је у том смислу то политичко јединство о кључног значаја за мир, стабилност и за опстанак Српске - закључио је Линта.