latinica  ћирилица
13/11/2019 |  12:24 ⇒ 12:53 | Аутор: СРНА

Лукић: ПИК незаконит, а његов став неутемељен

Универзитетски професор Радомир Лукић рекао је Срни да Савјет за спровођење мира (ПИК) нема закониту основу јер није дио механизма створеног Дејтонским мировним споразумом,. Додао је да ово тијело погрешно тумачи Дејтон, па је његов став неутемељен.
Радомир Лукић - Фото: РТРС
Радомир ЛукићФото: РТРС

Коментаришући став Управног одбора ПИК-а да се закључци Народне скупштине Републике Српске заснивају на, како сматрају, погрешном тумачењу Дејтонског мировног споразума, Лукић је истакао да је то лако рећи, али да треба образложити да би се могло одговорити на те њихове тврдње.

- Савјет за спровођење мира, као тијело које нема своју закониту основу, с друге стране, погрешно тумачи Дејтонски споразум и све његове анексе, тако да је њихов став неутемељен - рекао је Лукић, који је професор уставног права на Правном факултету у Источном Сарајеву.

Нагласивши да став ПИК-а не може никога да зачуди јер је увијек био велика подршка виксоком представнику, Лукић је оцијенио да су чланови овог савјета, амбасадори великих западних земаља, директно утицали на неке од одлука ОХР-а.

Лукић је навео да је заслуга ПИК-а да високи представник у БиХ постане тијело које ничим није везано ни ограничено, нити одговара народу, ни ентитетима.

У изјави амбасадора, са којом Русија није сагласна, тврди се да БиХ ужива суверенитет, а Устав БиХ не оставља простор за "суверенитет" ентитета, који правно постоје само на основу Устава БиХ, те да је то у више наврата потврдио Уставни суд БиХ.