latinica  ћирилица
13/11/2019 |  12:35 | Аутор: СРНА

Самопроглашено Косово не може постати члан Унеска

Предсједник Србије Александар Вучић је, након обраћања на 40. Конференцији Унеска у Паризу, изразио увјерење да самопроглашено Косово не може да постане члан те међународне организације.
Александар Вучић (фото: Sputnik / Dejan Simić) -
Александар Вучић (фото: Sputnik / Dejan Simić)

- Имамо добре односе са Унеском и не постоји никаква доза страха да би неко могао да наруши поредак у којем су његове чланице само међународно признате земље. То значи да сам уверен да /самопроглашено/ Косово не може да постане члан Унеско и да ће Србија у овој веома значајној организацији у будућности увек успети да одбрани своје интересе - рекао је Вучић новинарима у Паризу.

Он је истакао да је Унеско поново организација коју сви поштују, што се види и по огромном одзиву земаља овој конференцији, пренијели су београдски медији.

Вучић је навео да Срби знају да је Унеско важан за заштиту културно-историјских споменика на Косову и Метохији, на чему је поново инсистирао, те додао да је та организација значајна и за развој образовања својим плановима, статегијама и програмима.

Он је навео да је учешће на овој конференцији била још једна прилика да Србија заштити територијални интегритет и упозори на угроженост четири драгуља јужно од Ибра на Космету - Пећку патријаршију, манастире Грачаницу, Богородицу Љевишку у Призрену и Дечане, као и гробове и сва друга значајна мјеста која су била угрожена од стране оних који не признају државу Србију.

Коментаришући сталне изјаве из Хрватске о наводној великоспрској идеји, Вучић је рекао да је за нормалне односе са Хрватском потребно учешће двије стране.

- Како хоћете да прећутим вријеђање Срба? Је ли то спровођење великосрпске идеје? Шта хоћете од нас данас? Да вам ћутимо на све? Не желим да живим у прошлошћу са Хрватима, него идемо у будућност - рекао је Вучић.

Вучић учешћем на Конференцији Унеска завршава тродневну посјету Паризу, током које се срео и са француским предсједником Емануелом Макроном.

- Очигледно је да Француска жели рјешавање косовског чвора и да су билатерални односи Србије са Француском добри - рекао је Вучић и додао да расте број француских компанија у Србији.