latinica  ћирилица
13/11/2019 |  12:39 ⇒ 12:44 | Аутор: СРНА

Мазалица: ПИК нема мандат да одбацује Закључке Народне скупштине

Дејтонски мировни споразум не познаје Савјет за спровођење мира као тијело за подршку имплементацији мира у БиХ, па самим тим ПИК нема мандат да одбацује или одобрава одлуке парламента Српске попут недавно усвојених закључака, рекао је замјеник шефа Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица.
Срђан Мазалица - Фото: РТРС
Срђан МазалицаФото: РТРС

Мазалица је изјавио Срни да је ПИК основан непосредно након потписивања Дејтонског споразума, наводно с циљем подршке спровођењу тог међународног уговора.

Он је додао да тај савјет није могао преносити ни овлашћења попут бонских на високог представника, јер му то право нико није дао, ни омогућио.

- ПИК не може бити ни тумач Устава. Високи представник јесте ауторитет, али за тумачење цивилног дијела Дејтонског споразума - објаснио је Мазалица коментаришући то што су амбасадори земаља чланица Управног одбора ПИК-а одбацили закључке са посебне сједнице Народне скупштине о информацији о неуставној трансформацији дејтонске структуре БиХ и утицају на положај и права Српске.

Када је ријеч о томе ко су истински носиоци суверенитета - ентитети или БиХ, Мазалица подсјећа да су ентитети власници свих надлежности које нису побројане у Уставу БиХ.

- Ентитети, који су практично признати у Дејтону, и даље, након 1995. године и потписивања Дејтонског споразума, имају свој устав и законе, донесене у периоду од 1992. до 1995, а неки од њих се примјењују и данас - рекао је Мазалица.

Он је нагласио да Народна скупштина може да оспори одлуку заједничке институције попут Предсједништва БиХ, што се, како каже, десило и недавно приликом вета српског члана Предсједништва Милорада Додика у вези са градњом Пељешког моста.

- Након те одлуке Скупштине не важи одлука Предсједништва и не објављује се у Службеном гласнику. Дакле, чији суверенитет преовладава? - упитао је Мазалица и закључио да су заједничке институције ту да усклађују и артикулишу интересе два ентитета који су носиоци суверенитета и чине БиХ.

Амбасадори земаља чланица ПИК-а сматрају да се закључци Народне скупштине заснивају на, како кажу, погрешном тумачењу Дејтонског мировног споразума, због чега их одбацују.

У изјави амбасадора, са којом се Русија не слаже, тврди се да БиХ ужива суверенитет, а Устав БиХ не оставља простор за "суверенитет" ентитета, који правно постоје само на основу Устава БиХ, те да је то у више наврата потврдио Уставни суд БиХ.

Повезане вијести:

ПИК одбацио закључке Парламента Српске; Русија против