latinica  ћирилица
13/11/2019 |  13:04 ⇒ 23:39 | Аутор: СРНА

Електронски до података потребних за започињање изградње

Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић сматра да ће спровођење "Инспајер" директиве ЕУ омогућити да се електронски долази до података неопходних за започињање изградње индивидуалног или инфраструктурних пројеката.
РУГИП - Фото: РТРС
РУГИПФото: РТРС

- Надам се да ће Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове, у потпуности спроводећи ову директиву, бити сервис грађанима и институцијама у дугорочном развоју", рекла је Голићева новинарима у Бањалуци поводом завршне конференције "Импулс" пројекта којим се пружа техничка и финансијска подршка националним катастарским и картографским институцијама западног Балкана да своје пословање и развој у домену инфраструктуре просторних података прилагоде "Инспајер" директиви ЕУ.

Голићева, која је и потпредсједница Владе Српске, појаснила је да је "Инспајер" директива ЕУ веома битна због размјене свих геоподатака између институција и у смислу функционисања електронске Владе, али и да би грађани лакше дошли до података када је ријеч о некретнинама.

- Надам се да ће на данашњој завршној конференцији бити договорени неки нови пројекти како бисмо многе институције прилагодили савременим европским трендовима и спроводили европске стандарде да би наши грађани, привредни субјекти и институције што лакше остварили своја права - истакла је Голићева.

Директорка РУГИПП-а Босиљка Предраговић рекла је да је Управа у оквиру "Импулс" пројекта развила 10 електронских сервиса што значи да они који користе те податке могу да путем "Геопортала Републике Српске" на једном мјесту приступе подацима.

- У надлежности РУГИПП-а је вођење Геопортала Републике Српске, а и производимо највише геопросторних података. Подаци који би се требали налазити на овом порталу, осим података РУГИПП-а, су и подаци Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију, Завода за статистику, из области хидроградње и подаци јединица локалне самоуправе. Циљ нам је да се сви увежемо - појаснила је Предраговићева новинарима у Бањалуци.

Предраговићева је оцијенила да је "Инспајер" директива тешка за потпуну примјену, будући да је ријеч о дуготрајном процесу, али да Српска учи на грешкама земаља ЕУ и иде бржим кораком.

- Циљ нам је да грађани најлакше и најбрже дођу до потребних података - поручила је Предраговићева.

Она је појаснила да је "Импулс" пројекат током неколико година трајања и захваљујући помоћи Шведске омогућио РУГИПП-у да се упозна о "Инспајер" директиви ЕУ, започне њено спровођење с циљем да геопросторни подаци које дистрибуишу буду на нивоу који ће крајњим корисницима омогућити брзо и ефикасно кориштење.

- Овај пројекат је изњедрио и споразум између свих земаља корисника овог пројекта о размјени знања и искустава, али и да потпишемо билатералне споразуме о сарадњи, између осталог са Црном Гором, Србијом и Сјеверном Македонијом - навела је Предраговићева.

Амбасадор Шведске у Бих Јохана Стомквист рекла је да је земљишна управа кључна за процес приступања ЕУ и владавину права, економски развој и заштиту животне средине.

- Наставићемо да подржавамо пројекте у регији заједно са партнерима који ће побошљати живот грађана, због чега је и важан овај пројекат о земљишној администрацији - поручила је Стромквистова.

Стромквистова сматра да је ова реформа важан темељ за развој западног Балкана.

Директор Управе за некретнине Црне Горе Драган Ковачевић рекао је да оно што се ради у региону у области земљишне администрације представља путоказ за друге сличне земље да се удруже и размјењју знања како би стигли у ЕУ.

Пројекат "Импулс" је донаторски пројекат Владе Шведске којим се пружа техничка и финансијска подршка националним катастарским и картографским институцијама западног Балкана да своје пословање и развој у домену инфраструктуре просторних података прилагоде "Инспајер" директиви ЕУ.