latinica  ћирилица
13/11/2019 |  13:09 | Аутор: СРНА

Сребреница: Још се не зна заједнички српски кандидат

Предсједник сребреничког Општинског одбора СНСД-а Радомир Павловић рекао је Срни да се ова странка залаже да на локалним изборима сљедеће године заједнички кандидат српских странака у Сребреници за начелника општине буде поново Младен Грујичић.
Радомир Павловић - Фото: СРНА
Радомир ПавловићФото: СРНА

Павловић каже да разговори о овом питању локалних лидера српских странака у Сребреници, који су недавно почели, неће бити настављени док СНСД и СДС не усагласе став на локалном нивоу о заједничком кандидату за начелника општине.

- СНСД као најјача странка у овој општини поново предлаже Грујичића и нећемо пристати на уцјене партија које на изборима добијају мали или занемарљив број гласова, а неке немају ни одборнике у локалном парламенту - поручио је Павловић.

Предсједник Општинског одбора СДС-а у Сребреници Момчило Цвјетиновић каже да се ова странка залаже за српску саборност и заједничког кандидата за начелника општине, али и да се сачини међустраначки споразум о расподјели, односно учешћу у будућој власти у складу са изборним резултатима.

- Очекујемо да СНСД ријеши односе са ПДП-ом, НДП-ом и СП-ом, које се противе да заједнички кандидат буде Грујичић или шеф његовог кабинета Владан Миловановић и траже од СНСД-а да предложи другог кандидата. Када постигну договор, ми ћемо се укључити у даље разговоре - истакао је Цвјетиновић.

Предсједник сребреничког СРС-а Милорад Станојевић каже да ће радикали подржати заједничког српског кандидата, без обзира ко то буде.

Ненад Милошевић, предсједник локалног ПДП-а и једини одборник те странке у Скупштини општине Сребреница, рекао је Срни да ова странка није за то да заједнички кандидат буде Грујичић, нити чланови његовог кабинета, због, како наводи, "афера о којима ових дана пишу медији".

Милошевић каже да исти став имају и локални НДП, који има једног одборника у општинском парламенту и Социјалистичка партија, која након рата нема одборника у актуелном скупштинском сазиву у Сребреници.

Предсједник локалног ДНС-а Велибор Ранкић изјавио је Срни да су преговори у току и да нема ништа конкретно да саопшти, као ни када ће бити одржан наредни састанак.

Предсједник новоформираног Демоса у Сребреници Давор Максимовић рекао је Срни да Општински одбор ове странке још није разматрао ово питање.

- Очекујем да ћемо заузети став да подржимо заједничког српског кандидата за начелника општине, али не могу прејудицирати ко ће то бити - додао је Максимовић.

Грујичић каже да се његовој кандидатури за начелника општине не противе три странке, већ "три озлојеђена појединца, који нису успјели да остваре своје личне интересе и задовоље нереалне апетите у периоду од када обавља дужност начелника".

На питање Срне да ли очекује да ће поново бити предложен за заједничког кандидата српских странака за начелника општине, Грујичић је одговорио да су међустраначки разговори још у току и да преговара са СДС-ом и ДНС-ом.

- Те странке ми дају подршку као и на прошлим изборима, када сам побиједио у скоро немогућим условима. Преговарам са озбиљнијим странкама, које имају бирачко тијело, а не са овом тројицом појединаца - каже Грујичић.

Он је, као заједнички кандидат српских странака, на посљедњим локалним изборима 2016. године, побиједио дотадашњег начелника Ћамила Дураковића и постао први Србин начелник ове општине.

Срна незванично сазнаје да два Србина из Сребренице најављују своје кандидовање као независни кандидати за начелника ове локалне заједнице.

И бошњачке партије у Сребреници, односно њихови локални лидери и активисти са дужим политичким стажом још у августу су одржали састанак и саопштили став да ће кандидовати заједничког бошњачког кандидата за начелника ове општине.

Име кандидата још није саопштено, али се незванично сазнаје да су у оптицају три имена.

Ријеч је о бившем начелнику општине Ћамилу Дураковићу, који је изгубио од Грујичића на прошлим изборима, али и ранијем начелнику Абдурахману Малкићу, који се поново вратио у СДА, након преласка у СББ и Садику Ахметовићу бившем посланику у Народној скупштини Републике Српске, Парламентарној скупштини БиХ и министру безбједности БиХ, који након иступања из СДА, прошле године није добио повјерење бирача на општим изборима и након истека посланичког мандата пријавио се на евиденцију Бироа за запошљавање у Сребреници.

Локални избори у БиХ треба да буду расписани у мају идуће године, а да се одрже у октобру.