latinica  ћирилица
13/11/2019 |  13:17 ⇒ 14:08 | Аутор: СРНА

Вишковић: За повећање плата и усклађивање пензија 110 милиона КМ

Премијер Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас да је за повећање плата и редовно усклађивање пензија у наредној години из буџета Српске потребно издвојити 110 милиона КМ.

Вишковић је подсјетио да је прије 15 дана усвојен ребаланс буџета Српске који је виши за 60 милиона КМ од овогодишњег буџета.

- Остало је и питање које ћемо рјешавати, а то је да нам Влада Федерације БиХ дугује од индиректних пореза 50 милиона КМ, што значи да су наши укупни приходи у прошлој години били виши за 110 милиона КМ. Ових 110 милиона КМ смо планирали у наредној години за повећање плата и усклађивање пензија - рекао је новинарима Вишковић.

Истакао је да се са ФБиХ разговара да наведени проблем буде ријешен вансудским поравнањем.

- Са премијером ФБиХ Фадилом Новалићем ћу о овоме разговарати у наредних неколико дана, али и о ситуацији у Електропреносу БиХ - додао је Вишковић.

Он је навео да Република Српска има највећи број запослених од тренутка када се овај параметар мјери.

- Ово је дио године када Влада Српске разговара са социјалним партнерима. Имао сам разговор са ратним војним инвалидима, а данас ћу разговарати и са послодавцима, затим наредне седмице са Привредном комором и захтјеве који се односе на доприносе за незапослене Влада Српске ће размотрити - рекао је Вишковић.