latinica  ћирилица
13/11/2019 |  13:38 ⇒ 20:18 | Аутор: СРНА

Ћурић: Стално радити да Требиње буде боље и напредније

Свечаном сједницом Скупштине града и уручењем повеља и захвалница заслужним поједнинцима данас је у требињском Културном центру обиљежена 101 година од ослобођења овог града у Првом свјетском рату.

Градоначелник Мирко Ћурић је на свечаној сједници Скупштине града рекао да је ово велики дан значајан за сваког Требињца, посебно јер је Велики рат донио бројне муке Требињу.

- Безакоње је кренуло 10. августа 1914. године и до краја те године објешено је око 80 Срба. За двије године расељено је 40 требињских села и 941 породица са више хиљада чланова. Али, нажалост, тачан број жртава се не зна - објаснио је Ћурић.

Он је истакао да се Требињци стално требају сјећати ове тортуре и радити на томе да Требиње буде што бољи и напреднији град, истичући да је развој Требиња и главни циљ Градске управе.

- Морам да кажем да смо, упркос потешкоћама са којима смо се током ове године суочавали, успјели да сачувамо све параметре локалне стабилности и у Требињу одржимо својеврстан предузетнички дух покренут прије три године - истакао је Ћурић.

Он је нагласио да су у Требињу евидентне велике шансе у области туризма, али да су стубови економске структуре овог града и даље енергетика, индустрија и грађевинарство.

- Важан фактор развоја Требиња је и самозапошљавање које узима све више маха. Данас смо расписали јавни позив за подршку самозапошљавању са још већим износом у односу на претходну годину - рекао је Ћурић.

Ћурић је у обраћању напоменуо и два велика проблема са којима се Требиње суочило у овој години - олујно невријеме на почетку године, које је направило знатну материјалну штету, а други проблем је хаварија у ХЕ "Плат" код Дубровника због које је Требиње, како је рекао, изгубило више од три милиона КМ.

Некадашњи предсједник општине Требиње и дугогодишњи директор "Хидроелектране на Требишњици" Раде Руњевац овогодишњи је добитник Повеље града Требиња.

Руњевац је захвалио за ово признање и локалној власти пожелио успјехе у даљем раду.

- Наставите да радите и градите - видим да имате воље и елана. Кренула су вам кола, немојте да стајете. Само радите и стварајте слогу - поручио је Руњевац на свечаној сједници.

Захвалнице Града Требиња уручене су Петру Алексићу, Гвиду Штеклију, Михољки Јанковић, те постхумно Раденку Парежанину и Јелени Одавић.

Делегације Градске управе и Скупштине града положиле су цвијеће на требињска спомен-обиљежја жртвама и борцима свих ослободилачких ратова.

Дан ослобођења Требиња успомена је на 13. новембар 1918. године, када је 14. пјешадијски пук Тимочке дивизије српске војске умарширао у град - донијевши слободу након вишевјековне турске и аустроугарске окупације ових простора.