latinica  ћирилица
13/11/2019 |  14:05 | Аутор: СРНА

СДА: Критике оправдане, предузети конкретне мјере због нарушавања Дејтона

Странка демократске акције поздравила је став Управног одбора Савјета за провођење мира /ПИК/ у којем су, како наводе, изнесене оправдане и на чињеницама засноване критике антидејтонских и антиуставних закључака Народне скупштине Републике Српске.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

У саопштењу се наводи да СДА не изненађује да је руски амбасадор "усамљен у подршци дијелу политичких странака из Републике Српске у њиховом антидејтонском дјеловању".

- Наводећи кључне чињенице Дејтонског мировног споразума, ПИК је тачку по тачку оспорио закључке Народне скупштине Републике Српске и врло јасно указао на антидејтонске намјере које стоје иза њих - додаје се у саопштењу СДА.

Из СДА наводе да мандат ПИК-а није само у томе да констатује антидејтонске активности, већ да коначно предузме адекватне и конкретне мјере поводом нарушавања Дејтонског споразума.

Ова странка позива ПИК да подржи високог представника и да са ријечи пређе на дјеловање на које га обавезује његов мандат, јер сматра да ће изостанак конкретне реакције и даље само охрабривати антидејтонске активности и водити даљој дестабилизацији.

Амбасадори земаља чланица Управног одбора Савјета за провођење мира одбацили су данас усвојене закључке у Народној скупштини Републике Српске јер сматрају да се заснивају на погрешном тумачењу Дејтонског мировног споразума.