latinica  ћирилица
13/11/2019 |  14:07 ⇒ 14:37 | Аутор: Б92

Брисел о могућој "новој методологији" преговора о чланству?

У институцијама Европске уније незванично се расправља о могућој "новој методологији" преговора о чланству.
ЕУ                                                        (Фото:Flickr/ Ed Everett) -
ЕУ (Фото:Flickr/ Ed Everett)

Међутим, захтјев да се крене у израду те реформе процеса проширивања није дошао до Европске комисије, изјавила је данас портпаролка Европске комисије Мина Андрејева. Додала је да ће шефови дипломатија Европске уније о томе расправљати идуће седмице у Бриселу.

Званичници у Савјету министара Европске уније у Бриселу су агенцији Бета рекли да могу да потврде изјаву предсједника Сјеверне Македоније Стеве Пендаровског да међу чланицама Уније већ кружи "нон-папер" незванични документ у којем се предлажу мјере за преображај поступка преговора о проширивању.

Пендаровски је рекао да је такав документ припремио француски предсједник Емануел Макрон и мјере преустројства преговора о чланству би требало да буду усвојене од вођа Европске уније у марту идуће године. То би омогућило и да се на самиту Европска унија - Западни Балкан у мају у Загребу да "зелено светло" за преговоре о чланству са Сјеверном Македонијом и Албанијом.

Макрон, према ријечима Пендаровског, нема намјеру да издејствује неку замјену за пуно чланство кандидата са Западног Балкана.

Француски предсједник је на самиту Европске уније у октобру ставио до знања да се Париз противи отварању нових преговора о чланству све док изнутра Унија не обједини и ојача своје редове, с тим да се и спор и недјелотворан садашњи поступак преговора о чланству такође потпуно преобрази.То углавном подржавају и Холандија, Данска и још неколико чланица Уније.

Према француским изворима, ријеч није о томе да се Западном Балкану понуди "повлашћена веза" с Унијом умјесто чланства, већ да се преговори убрзају и кандидати добију могућност да, у случају да успјешно спроведу реформе на неком сектору, одмах добију и средства из фондова Европске уније, што би иначе, по садашњем систему, добили тек кад постану чланице.