latinica  ћирилица
13/11/2019 |  14:50 ⇒ 14:51 | Аутор: СРНА

Ђурић: Приштински политичари желе да самоизолују Космет

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић оцијенио је да критике приштинских званичника на рачун "Малог Шенгена" разоткривају намјеру политичких актера у Приштини да забране слободу кретања и да самоизолују цијели Космет.
Марко Ђурић (Фото: Драган Кујунџић) - Фото: ТАНЈУГ
Марко Ђурић (Фото: Драган Кујунџић)Фото: ТАНЈУГ

- Албански политички лидери на Косову и Метохији у савременој Европи, успостављеној на вриједностима слободне трговине и протока људи, робе и капитала, желе да створе зону неслободе - навео је Ђурић у саопштењу.

Коментаришући критике "Малог Шенгена" од замјеника предсједника Демократског савеза Косова Авдулаха Хотија, Ђурић је напоменуо да албански политичари тиме своје бираче осуђују на економско назадовање и својевољно себи граде имиџ Европљана другог реда.

- Намјере одговорних политичких лидера у региону да се западни Балкан политички и безбједносно стабилизује кроз унапређење економске сарадње имају отворену подршку из утицајних центара у Европској унији", навео је Ђурић.

Он је оцијенио да је невјероватно да у 21. вијеку неко ко се издаје за озбиљног политичара вјерује да је могуће један колектив и територију оградити зидом од остатка свијета.

- То само доказује да албанским лидерима на Косову и Метохији недостаје најелементарнија доза зрелости и далековидости, а највећу штету због тога трпјеће њихов народ - истакао је Ђурић.

Хоти је на свом прфилу на друштвеној мрежу Фејсбук навео да балкански "Мини Шенген" није у косовском интересу, а један од разлога је да би то "онемогућило реципроцитет са Београдом" и омогућило "долазак српских званичника на косовску територију ради спровођења кампање против Приштине".