latinica  ћирилица
13/11/2019 |  14:58 ⇒ 15:06 | Аутор: Независне

Од сљедеће године један пуњач за све телефоне?

Према подацима европске статистике, годишње се баци 51.000 тона пуњача. Одбор за унутрашње тржиште и заштиту потрошача Европског парламента расправљао је о увођењу јединственог пуњача за све мобилне апарате и мање електронске уређаје.
Пуњач - Фото: илустрација
ПуњачФото: илустрација

Како је изјавила Биљана Борзан, потпредсједница европских социјалиста, ове промјене могле би да се реализују већ сљедеће године.

- Ово су добре вијести за грађане. Свако има неколико старих пуњача по фиокама, а константно купујемо нове. Неки пуњачи чак подижу цијену уређаја, тако да би стандардизација по којој би постојао један пуњач за све врсте мобилних телефона и других малих електронских уређаја, довела до уштеде - изјавила је Борзан.

Додала је да количина електронског отпада расте од три до пет одсто годишње широм Европске уније и да мјере које је Европска комисија досад предузимала нису донијеле битније резултате. Произвођачи се, наводно, нису одазвали јер њима различити пуњачи који се промијене у свакој генерацији мобилних телефона стварају профит којег не желе да се одрекну.

Подаци показују да би стандардизацијом пуњача за половину електронских уређаја потрошачи уштедјели више од пола милијарде евра до 2021. године. Према подацима европске статистике, годишње се баци 51.000 тона пуњача. Управо зато су у току консултације о начину на који би се пуњач стандардизовао, док би законске одредбе могле да се усвоје већ сљедеће године.

- Ово би био само један мали корак према одрживој потрошњи. Чак 78 одсто потрошача морало је да замијени свој мобилни телефон само зато што проблем није ријешен у фази дизајна производа и на томе планирам и даље да радим - закључила је Борзанова.