latinica  ћирилица
13/11/2019 |  15:47 | Аутор: ТАНЈУГ

Крај Алуминија, има новца још само за двије плате и отпремнине

Некада најбогатија херцеговачка компанија, Алуминиј, има новца још за само двије плате преосталим радницима и за отпремнине, пише портал Кликс.
Мостар Алуминиј (фото:jabuka.tv) -
Мостар Алуминиј (фото:jabuka.tv)

Према оцјени портала, пошто преговори са стратешким партнерима “не мичу с мртве тачке, намеће се очигледан закључак да је крај године крај и за Алуминиј“.

У тексту се наводи да су посљедње количине метала овог предузећа, које је прије само пар мјесеци запошљавало 900 радника, продате на тендеру који је био расписан, и да ће се новац користити за исплату новембарске и децембарске плате, и за отпремнине за преосталих око 300 радника који би након ова два мјесеца требало да добију отказе.

Они ових мјесеци примају плату од 800 КМ.

- Све приче о стратешком партнеру и покретању производње остаће у домену спина, обмане радника и јавност - увјерени су бројни радници који ни данас још не могу да повјерују шта је остало од некад највећег босанско-херцеговачког извозника. Препаковани Алуминиј, како су га именовали у Влади Федерације БиХ, ићи ће у стечај“ додаје се у тексту.

У стечај је требало да оде много раније, најкасније 10. јула, кажу за Кликс извори блиски управи Алуминија, и напомињу да је и извјештај ревизорске куће КПМГ тако сугерисао.

- Стечај је тада можда и могао да донесе нешто, а сад је ситуација отишла још даље - оцјењује портал уз констатацију да ће људима из Алуминиј остати “вјечна дилема зашто Влада ФБиХ никад није имплементирала фамозни анекс 8. споразума из 2013. године, у којем се предвиђа субвенционисање цијене електричне енергије“.

У том контексту се подсјећа да је Алуминију д.д. Мостар због дугова од преко 400 милиона КМ (204,5 милиона евра) искључена струја 10. јула ове године, због чега су страдале електролитичке ћелије у фабрици. Компанија је у наредним мјесецима изгубила више од 500 радника.