latinica  ћирилица
13/11/2019 |  15:50 | Аутор: ТАНЈУГ

Церар: Словенија подржава "мини Шенген"

Словенија подржава сарадњу балканских земаља, као што је случај “мини шенгенске“ сарадње Сјеверне Македоније, Србије и Албаније, изјавио је данас словеначки министар за спољну политику Миро Церар на парламентарном Одбору за инострану политику.
Миро Церар - Фото: Screenshot/YouTube
Миро ЦерарФото: Screenshot/YouTube

Од таквог дјеловања корист, такође, има и Словенија, рекао је он, пренио је СТА.

Међутим, кључна ствар за бољу сарадњу и успјех ових земаља у будућности биће њихов улазак у ЕУ, рекао је Церар, поновивши званични став Словеније о проширењу ЕУ на западни Балкан.

- Што боље ове земље сарађују, стварају стабилније окружење; што је више безбједности, то су веће могућности и за словеначке компаније, туристичку размену у оба смјера - рекао је Церар одговарајући на питање члана Одбора.

Али саме земље не могу постићи исте резултате као што би то учиниле “у синергији са ЕУ“, а Словенија инсистира на томе да је кључ успјеха западног Балкана и јос боља сарадња међу тим земљама проширење ЕУ.

Церар је, такође, говорио о мноштву жаришта широм свијета, укључујући интервенцију Турске у Сирији и бушење нафте код обала Кипра.

Одбор за спољну политику разговарао је иза затворених врата о експанзији словеначке дипломатске и конзуларне мреже.

Како је СТА пренио незваничне изворе, Словенија размишља о отварању представништава у Ирској, Шведској као и у Азији и Африци.