latinica  ћирилица
13/11/2019 |  16:06 ⇒ 19:42 | Аутор: СРНА

Чубриловић: Странци не могу одлучивати умјесто легалних органа у БиХ

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да су за Парламент Српске ставови Савјета за спровођење мира неприхватљиви из више разлога, између осталог и због тога што одређени чланови ПИК-а дају себи за право да одлучују и пресуђују у име и умјесто легалних органа у БиХ, а наводно се залажу за јачање суверенитета БиХ.
Недељко Чубриловић - Фото: СРНА
Недељко ЧубриловићФото: СРНА

Све док о битним питањима унутрашњег уређења БиХ, о односима између ентитета и конститутивних народа настоје да одлучују странци, а не сами ентитети и народи, нагласио је Чубриловић, не може се говорити о демократији и искључивој одговорности домаћих политичких субјеката.

- Умјесто да представници других држава, којима је БиХ указала гостопримство, позивају на договор домаћих политичких актера и спровођење изборних резултата, како би се завршио изборни процес и, што прије, пажња усмјерила на економска, развојна и друга животна питања, они поново покушавају да намећу своје ставове демократски изабраним, легалним органима домаће власти и, на тај начин, показују намјеру да, органима власти у БиХ ускрате право да расправљају о свим важним питањима за грађане, народе и ентитете, а самим тим и за цијелу БиХ - истакао је Чубриловић за Срну.

Према његовим ријечима, Народна скупштина Српске, као највише представничко и законодавно тијело, има апсолутни легалитет и легитимитет да разматра и доноси акте који се односе на актуелне политике процесе и односе у БиХ, посебно уколико се они тичу уставно-правног положаја Српске.

- А, неуставан пренос надлежности се и те како тиче статуса Републике Српске, као једног од два државотворна ентитета од којих је састављена БиХ - нагласио је Чубриловић.

Он сматра да је Народна скупштина Српске имала пуно право да расправља о Информацији о неуставној трансформацији дејтонске структуре БиХ и утицају на положај и права Српске, те да, на основу расправе, усвоји одговарајуће закључке.

- То и јесте обавеза народних посланика. Веома важна је чињеница да ниједан народни посланик није гласао против предложених закључака - истакао је он.

Расправом о Информацији о неуставној трансформацији дејтонске структуре БиХ, наглашава Чубриловић, Народна скупштина Српске није прекорачила своје надлежности нити је прекршила Устав или ма који закон БиХ, односно Српске.

- Закључци Народне скупштине не излазе изван оквира Дејтонског мировног споразума, не доводе у питање ничије право, нити имају за циљ наметање своје воље било коме, него, напротив, позивају да сви у БиХ поштују Дејтонски споразум, да се уради анализа о ефектима неуставне трансформације надлежности у БиХ и формирања бројних агенција и других служби за њихово спровођење, те да се о томе отвори јавни дијалог у БиХ. То је политички став Народне скупштине на који она има право - рекао је Чубриловић.

Амбасадори земаља чланица Управног одбора Савјета за провођење мира сматрају да се закључци Народне скупштине Републике Српске заснивају на, како кажу, погрешном тумачењу Дејтонског мировног споразума, због чега их одбацују.

У изјави амбасадора, са којом се Руска Федерација не слаже, тврди се да БиХ ужива суверенитет, а Устав БиХ не оставља простор за "суверенитет" ентитета, који правно постоје само на основу Устава БиХ, те да је то у више наврата потврдио Уставни суд БиХ.