latinica  ћирилица
13/11/2019 |  16:37 ⇒ 20:34 | Аутор: СРНА

Шаровић: Измјенама Пословника отклонити злоупотребу

Предсједник СДС-а Мирко Шаровић изјавио је данас да ова странка и ПДП, иницирајући измјене Пословника о раду Парламентарне скупштине, желе да парламент БиХ почне да ради и да се отклоне "основне полуге за злоупотребе и блокаду овог важног законодавног тијела ради ускостраначких интереса".
Мирко Шаровић (фото:vijeceministara.gov.ba) -
Мирко Шаровић (фото:vijeceministara.gov.ba)

Уз констатацију да је циљ иницијативе и да се на овом плану, како је рекао, престане са манипулацијом владајуће политичке структуре у Републици Српској, Шаровић је поручио да ће Српска имати исти број мјеста у парламенту БиХ, те да ће и СНСД-у бити понуђено да ради у републичком интересу.

- Ниједно мјесто неће бити ускраћено ниједном ентитету и народу. Једна трећина ће увијек бити за представнике српског народа и из Српске. Мијењамо само посланичке процедуре јер су ове сада искориштене за својеврсну блокаду парламента. Желимо то да одблокирамо и да парламент буде комплетан, што је једини циљ наше иницијативе - појаснио је Шаровић.

Он каже да парламент мора да ради у кризним временима и да нико, "ма колико велики и јак био, не може то да блокира ради својих интереса", саопштено је из СДС-а.

Шаровић је навео да иницијатива за деблокаду парламента БиХ није покренута због СДС-а или ПДП-а, већ да ће свим странкама бити понуђено да попуне мјеста у комисијама, према снази коју имају.

- Они најјачи ће имати највећи број позиција у комисијама - рекао је Шаровић.

Он је поновио да су због блокаде парламента БиХ на чекању важни пројекти и више од двије милијарде КМ средстава за инфраструктуру, заштиту од поплава, енергетску ефикасност.

- Од укупног износа средстава 50 одсто припада Републици Српској - рекао је Шаровић.