latinica  ћирилица
13/11/2019 |  16:47 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

Парк природе "Уна": Корак ка заштити од нуклеарног отпада

У Новом Граду, до краја године, биће основана Јавна установа "Парк природе Уна”. Тим поводом састали су се представници општина, које гравитирају у сливу ријеке. Договорени су и први кораци.

Општине Нови Град, Костајница, Козарска Дубица и Крупа на Уни, на наредним сједницама локалних парламената, донијеће одлуку о оснивању Јавне установе са сједиштем у Новом Граду. Након тога слиједи потписивање споразума о регулисању међусобних права и обавеза.

- Наравно да смо ми најзаинтересованији с обзиром на цјелокупну причу угрожености, како ријеке Уне тако и територије општине Нови Град, а везано за идеју Хрватске око складиштења нуклеарног отпада - каже Мирослав Дрљача, начелник општине Нови Град.

Горан Рабат, замјеник начелника оштине Костајница, истиче предности националног парка.

- Сада смо у тој завршној фази оснивања, највише због Хрватске која је донијела одлуку да свој радиоактивни отпад не складишти у Словенији, а ми ћемо се борити против тога колико можемо као општина, а сад и као ЈУ Парк природе "Уна" - напоменуо је Рабат.

Ресорна министарка Сребренка Голић поручила је да је оснивање Парка природе "Уна" значајан корак ка заштити од намјере Хрватске да радиоактивни отпад одлаже у његовој близини.

- На тај парк природе се наставља национални парк Уна у федерацији које обухвата федералне општине. Значи, комплетан ток ријеке Уне је сада заштићено подручје - истакла је Сребренка Голић.

Након бројних протеста и апела да Трговска Гора не смије да буде нуклеарно одлагалиште, становници Новог Града подржавају формирање ове Јавне установе.

Парк природе "Уна" простире се на 2.772 хектара, на подручју ове четири општине уз ријеку Уну.