X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
13/11/2019 |  17:05 ⇒ 14/11/2019 | 11:33 | Извор: СРНА

"Први кадар" - Мали културолошки феномен

Декан београдске Академије уметности Драган Елчић сматра да је Међународни филмски фестивал "Први кадар" мали културолошки феномен који се догодио у Зворнику.
Декан београдске Академије уметности Драган Елчић - Фото: СРНА
Декан београдске Академије уметности Драган ЕлчићФото: СРНА

Елчић је на конференцији за новинаре рекао да је то културолошки феномен у смислу богатства и разноликости садржаја који се у оквиру цјелокупне манифестације десио од првог дана отварања, 11. новембра, до вечерас када се затвара у Зворнику.

Он је додао да се богатство и разноликост фестивала односи и на многобројне филмске радионице и селекције, промоције значајних књига и других садржаја које са собом носи овај културни догађај.

- У зворничком дијелу фестивала "Први кадар", који сутра наставља рад у Источном Сарајеву, било је изванредних документарних филмова, кратких арт и поетских документараца, као и дугометражних филмова који су за посебну пажњу и респект - рекао је Елчић.

Према његовим ријечима, програмским концептом, који је радила селекциона комисија фестивала, створена је мозаичка структура освјежења тако да није долазило ни у једном моменту до замора публике, учесника фестивала, нити жирија.

Елчић, који је и предсједник жирија фестивала, нагласио је да је посљедњих година селекција "Првог кадра" у рапидном развоју и напретку.

- Са сигурношћу могу да кажем да је селекција "Првог кадра" у овом тренутку јача од селекције на Фестивалу дугометражног и документарног филма у Београду - истакао је Елчић.

Он је рекао да је, у оквиру фестивала, одржао предавање о теми "Умјетност у доба ријалитија" за ученике првих и других разреда зворничке гимназије.

- Настојао сам да причу усмјерим ка њиховој перспективи, питању тренутка у коме живи ова младост, тражећи себе у времену материјалистичке филозофије живота у којој су постављени одређени критеријуми и параметри којима се, нисмо ни свјесни, владамо и крећемо - рекао је Елчић.

Он сматра да се десио велики шок који није очекивао од младих и њихових наставника. "Дао сам паузу, али нико није хтио отићи и морао сам предавање наставити, што је за мене било велико позитивно изненађење", истакао је Елчић.

Он је рекао да је цјелокупан садашњи живот једна врста ријалитија, док је умјетност у односу на то потпуно супротстављена категорија.

- Како то разумјети, односно како се снаћи у свему томе, како да се пронађе млад човјек, да нађе свој пут за оно што је пројектовао у животу или га тек тражи - одговори су у неприхватању онога што нема никакву вриједност - рекао је Елчић.

Он је нагласио да је зворничкој младости дао једну врсту алманаха или задатка - да ће они бити ти који ће срушити све ово, да ће направити неке нове кораке и дати нову наду у овом безнађу у коме када је ријеч о медијима, ријалитију, те кризи у друштву и умјетнсти.