latinica  ћирилица
13/11/2019 |  17:13 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

Будућност земљишне администрације у електронском издавању грађевинских дозвола

Реформа геодетске управе по еврпским директивама! У будућности, грађани и институције моћи ће на "Гео-порталу" да нађу све податке из земљишне администрације, али и да електронски добију потребне дозволе. Краљевина Шведска подржала је пројекат "Импулс", у којем је учествовало осам земаља Западног Балкана.

Електронско издавање грађевинских дозвола будућност је земљишне администрације. Грађани и институције, једним кликом, на "Геопорталу" Републичке управе за геодетске и имовинско - правне послове моћи ће да пронађу све неопходне податке и информације.

- Ми смо развили 10 Е сервиса, а то је све у складу с Инспајер директивом, што значи сви грађани корисници или неке друге институције које користе те податке могу путем геопортала Републике Српске на једном мјесту да приступе подацима - каже Босиљка Предраговић, директорка Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове.

Сребренка Голић, министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске, напомиње да је крајњи циљ да до података долазе сви.

- А у дугорочном развоју је циљ да сви долазимо електронским путем до ових података који су неопходни за започињање изградње индивидулане или изградње инфраструктурних пројеката од интереса за Републику Срспку - истакла је Голићева.

У претходних пет година Импулс пројекат, уз подршку Краљевине Шведске, реализовале су републичке институције и агенције за катастар и картографију с подручја западног Балкан. Циљ је реформа земљишне управе према "Инспајер" директиви Европске уније.

- Земљишна управа кључна је у процесу приступања ЕУ. Такође, кључна је и за владавину права, економски развој и заштиту животне средине - истакла је Јохана Стромквист, амбасадорка Шведске у БиХ. 

Србија, Црна Гора и Сјеверна Македонија потписале су билатералне споразуме о сарадњи и размјени искустава, како би унаприједили геоинформационо друштво у цјелини.

- Ово је само путоказ за друге да слично нама се здруже, подијеле знања из ове области и идемо тамо и гдје нам је мјесто у Европи - напомиње Драган Ковачевић, директор Управе за некретнине Црне Горе.

Ковачевић је захвалио Влади Српске и министарки Голић што су препознали значај јаке Геодетске управе за развој једне земље и донирали софтвер, који је омогућио развој Управе за некретнине Црне Горе.