latinica  ћирилица
13/11/2019 |  17:34 | Аутор: СРНА

Деђански: Скупштина потврдила да грађани Српске не желе никакву унитарну БиХ

Политички аналитичар Стевица Деђански сматра да је Народна скупштина Републике Српске усвајањем Информације о неуставној трансформацији дејтонске структуре БиХ, само дала легитимитет ономе што сви знају - да грађани Српске не желе унитарну БиХ иако трпе и прихватају чињенично стање да је Српска дио БиХ, под условом да нису угрожена њена права.
Стевица Деђански (Фото:srbijadanas.com) -
Стевица Деђански (Фото:srbijadanas.com)

- Ова информација је само потврдила увjерење да сви стоје иза тога. Нажалост, као и увijек у српском народу и као што се дешава и у Србији, имамо дiо опозиционих партија које због својих личних интереса и мислећи да ће да се додворе својим менторима на Западу нису подржали оно што је воља народа - рекао је Деђански Срни.

Он је поручио да је то тужно, али да је, на срећу, ријеч о мањини у српском народу.

- Жалосно је што нису сви на истој позицији као што је Скупштина донијела одлуку, али ситуација је таква каква јесте и народ зато на изборима редовно кажњава ту и такву врсту политиканства и ту и такву опозицију - рекао је Деђански.

Према његовим ријечима, оно што је битно и на чему се у Информацији инсистира јесте да је Српска задржала опредјељење да остане војно неутрална и да то неће прекршити ни по цијену да сноси неке казнене мјере које у принципу нису ни могуће.

- Информација је донесена да би се учврстила позиција Српске и њен став и она је јако позитивна за српски народ - нагласио је Деђански.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је јуче Информацију о неуставној трансформацији дејтонске структуре БиХ и утицају на положај и права Српске, те донијела 20 закључака у којима се, између осталог, наводи да ће реаговати на све противправне и противуставне акте и активности домаћих и страних фактора усмјерене на урушавање и измјену Дејтонског мировног споразума.

Народна скупштина Републике Српске захтијева да потписници и свједоци Дејтонског споразума, као и сви представници међународне заједнице реагују на доношење аката који позивају на разградњу тог споразума, као и на сваку активност која је противна његовим одредбама и принципима, те да омогуће покретање неопходних процедура којима ће се БиХ, Република Српска и Федерација БиХ вратити у предвиђене оквире овог међународног споразума.