latinica  ћирилица
13/11/2019 |  18:57 ⇒ 14/11/2019 | 08:43 | Аутор: РТРС

Директор РАК-а признао да је, мимо Стартегије, додијелио дозволу приватним телевизијама

Упркос ставу Владе Српске која је тражила да јавни позив буде поништен, Регулаторна агенција за комуникације БиХ додијелила је Дозволу за коришћење радио-фреквенцијског спектра, за пружање услуге управљања електронско-комуникацијском мрежом, у дигиталној земаљској радиодифузији у БиХ - тзв. Мултиплекс Ц, правном лицу "Мултиплекс сервис БХ" Сарајево, чији су оснивачи сарајевске телевизије НОВА БХ, ФЕЈС, ТВ1 и бијељинска РТВ БН.

Након што је 1. новембра дозвола ступила на снагу, директор РАК-а Предраг Ковач признао је да је то урађено мимо Стратегије о преласку са аналогног на дигитално емитовање. У изјави за РТРС, ипак, тврди да је све рађено у складу са прописима.

- Не знам гдје сте то чули и од кога сте чули. Ко вам је извор? То је најгнуснија лаж коју сам ја до сада чуо - каже Ковач.

Оно што је у изјави за РТРС порекао, директор РАК-а изјавио је 7. новембра за ТВ1, једну од комерцијалних станица која је оснивач Мултиплекс сервиса БиХ.

- Ово је требало да буде један од првих пројеката кад је дигитализација БиХ у питању. Нажалост, ми га радимо касно и то под условима да га не радимо онако како је Стратегијом предвиђено, него да то у овом случају ради комерцијални сектор БиХ - рекао је Ковач тада.

Да је све рађено мимо Стратегије, тврди и помоћник генералног директора РТРС-а за технологију и развој Здравко Шавија. Каже да ниједан пројекат који је био везан за јавне РТВ сервисе није каснио, већ је каснило усвајање пројеката у Савјету министара. Према свим европским директивама, јавни сервиси треба да буду носиоци дигитализације, а да им држава обезбиједи правне, економске и финансијске услове.

- Ковач се отворено ставио у заштиту комерцијалних ТВ станица, а није стао у заштиту јавних РТВ сервиса, као општег добра. Овдје није ништа у складу са прописима, овдје је извршена расподјела државног добра - фреквенција које припадају Републици Српској на основу правила. То се није десило ни у једној земљи ЕУ - каже Шавија.

Комерцијалним ТВ станицама дата је дозвола за управљање Мултиплексом Ц, иако им је претходно омогућено да уђу у Мултиплекс А и Б. На све ургенције из Српске и закључке Владе Републике Српске да се обустави објава јавног позива, РАК се оглушио.

- Закључак Савјета министара је да се мишљења ентитета могу добити, али нису обавезујућа. Зашто је проблем да било који орган БиХ уважава одлуке Владе Републике Српске? Зашто су РАК и Савјет министара игнорисали мишљење министарства и Владе - пита Дијана Обрадовић, помоћница министра саобраћаја и веза Републике Српске.

Ковач одговара да Савјет РАК, у складу са законским одредбама које се односе на рад Агенције, није могао да уважи овакво мишљење.

Према Ковачевим тврдњама, четири ТВ станице које су формирале Мултиплекс сервис БиХ, Фејс ТВ, ТВ1, Нова БХ и РТВ БН, покривају 80-90 одсто становништва БиХ, чиме правда додјелу дозволе за Мултиплекс Ц комерцијалном сектору.

- Тако да је с те стране оправдано да комерцијални сектор ријеши проблем, кад већ државне установе нису у стању да га ријеше - каже Ковач.

Шавија, међутим, истиче да са укупно 83 предајника и репетитора, ове четири телевизије, од којих се неке емитују само у кабловској мрежи, не могу да покрију комплетну територију БиХ и да то могу само јавни сервиси.

- Овдје је намјера да приватни комерцијални медији који су то монтирали зарађују новац, а да се јавни РТВ сервиси сведу што више у раван, а треба рећи да државе треба да обезбиједе новац за дигитализацију. Да су добили та средства, јавни РТВ сервиси ми давно ријешили посао - истиче Шавија.

Шавија тврди да није било потребе да се расписује тендер за Мултиплекс Ц, док постојећи Мултиплекс А и Б имају 32 канала, што је довољно за све ТВ станице у БиХ. То, истиче, није рационално управљање фреквентним спектром. Дозвола приватним ТВ станицама за управљање Мултиплексом Ц, издата је на 15 година.