latinica  ћирилица
13/11/2019 |  19:19 ⇒ 14/11/2019 | 09:11 | Аутор: СРНА

Сезонска ски-карта Јахорине важи у Словенији и Црној Гори

Скијаши који купе сезонски ски-пас на Јахорини моћи ће и ове зиме да бесплатно скијају три дана на скијалиштима у Словенији, Црној Гори, ове године први пут и на Бјелашници, а таква, реципрочна погодност биће омогућена и купцима ски-пасова у тим скијашким центрима, предвиђено је споразумом који је потписан у Београду.

Споразум су потписали генерални директор Олимпијског центра Јахорина Дејан Љевнаић, предсједник Удружења словеначких скијалишта Мануела Божич Бадалчич и извршни директор Скијалишта Црне Горе Милош Поповић, а потписаће га и директор скијашког центра Бјелашница - ЗОИ`84 Кенан Магода који није био у могућности да стигне на церемонију потписивања.

Љевнаић је рекао да ће Олимпијски центар Јахорина потписати овакав уговор и са Скијалиштима Србије, што значи да ће ски-пас са Јахорине важити на више од 350 километара стаза.

- Циљ нам је да по угледу на свјетске ски-центре важи једна ски-карта у цијелом региону и да на тај начин увежемо и проширимо нашу понуду и подигнемо вриједност нашег ски-паса на Јахорини - рекао је Љевнаић послије потписивања којем је присуствовао и директор Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић.

Он је истакао да се на Западу ски-центри понашају тако уназад 20 година и подсјетио да је један од најпознатијих ски-центара у свијету "Доломити скупер - ски" увезао 12 ски-центара.

- Само тако можемо да опстанемо на међународном тржишту и добијамо нова тржишта, као што су гости из Кине и других далеких земаља. Сви знамо да су скијаши све динамичнији, да све краће бораве на једном мјесту и воле да обиђу више места. Ово је начин да им приђемо и омогућимо што боље скијање у региону - рекао је Љевнаић.

Предсједник Удружења словеначких скијалишта Мануела Божич Бадалчич изразила је наду да ће интересовање словеначких скијаша да дођу на Јахорину бити још веће него прошле године када је овакав споразум први пут потписан, будући да се Јахорина све брже развија.

Извршни директор Скијалишта Црне Горе Милош Поповић оцијенио је да је споразум почетни корак, али и велики искорак, јер се стреми ка томе да се умреже сва скијалишта на Балкану.

- Велико нам је задовољство што сарађујемо са Олимпијским Центром Јахорина. Црна Гора у обнављање и развој скијалишта улаже 140 милиона евра у периоду од четири године, а сада је више од 95 милиона евра уговорених радова на изградњи скијалишта. Стремимо да будемо као Јахорина и да до 2022. године постанемо конкуретни са скијалиштима, како на Балкану тако и шире - рекао је Поповић.

Вечерас потписани споразум, осим Олимпијског центра Јахорина и скијашког центра Бјелашница, обухвата и девет великих скијалишта у Словенији: Мариборско Похорје, Рогла, Голте, Крвавец, Стари Врх, Вогел, Крањска Гора, Канин и Церкно, а у Црној Гори Дурмитор, Колашин и Вучје.