latinica  ћирилица
14/11/2019 |  07:52 ⇒ 19:54 | Аутор: СРНА

Сједница заједничког Колегијума оба дома Парламентарне скупштине БиХ

Заједнички колегијум оба дома Парламентарне скупштине БиХ данас би требало да разматра допис Тужилаштва БиХ у вези са неизвршењем одлука Уставног суда БиХ по апелацији у предмету "Божо Љубић".
Заједничке институције БиХ - Фото: РТРС
Заједничке институције БиХФото: РТРС

Уставни суд раније је утврдио да су неуставне одредбе Изборног закона БиХ које се односе на избор делегата у Дом народа Парламента Федерације БиХ.

Тужилаштво БиХ прошле године је отворило истрагу против НН извршилаца Парламентарне скупштине БиХ због постојања основа сумње да су починили кривично дјело неизвршења одлуке Уставног суда БиХ, Суда БиХ или Дома за људска права у вези са наведеним случајем.

Према предложеном дневном реду, чланови Заједничког колегијума требало би да се изјасне и о допису предсједника Уставног суда БиХ Златка Кнежевића, који је у мају затражио да му се омогући обраћање посланицима и делегатима у Парламентарној скупштини БиХ у вези са стањем уставности у БиХ.

На предложеном дневном реду је и разматрање дописа шефа Мисије ОЕБС-а у БиХ у вези са формирањем Интерресорне радне групе за припрему приједлога измјена и допуна Изборног закона и Закона о финансирању политичких странака, такође, упућеног у мају.

Пред члановима Колегијума требало би да се нађе и приједлог декларације бошњачког делега у Дому народа Асима Сарајлића о осуђенима за ратне злочине на простору БиХ у периоду од 1992. до 1995. године, те измјена закључка о именовању представника Парламентарне скупштине БиХ у Радну групу за праћење стања и активности у вези са могућом изградњом одлагалишта нуклеарног отпада на Трговској гори, у Хрватској.

Сједница Заједничког колегијума оба дома Парламентарне скупштине БиХ заказана је за 13.00 часова, а њој би требало да претходи сједница Колегијума Дома народа парламента БиХ, на чијем је дневном реду одређивање надлежних комисија за разматрање више аката пристиглих у Парламентарну скупштину.

Заједнички колегијум чине предсједавајући и замјеници предсједавајућег Представничког дома Денис Звиздић, Небојша Радмановић и Борјана Кришто, те предсједавајући и замјеници предсједавајућег Дома народа Драган Човић, Никола Шпирић и Бакир Изетбеговић.