latinica  ћирилица
14/11/2019 |  08:33 ⇒ 08:34 | Аутор: СРНА

Регистрован случај тешке респираторне инфекције у Црној Гори

Црној Гори је у протеклој седмици пријављено 6.657 особа са симптомима блажих и тежих инфекција респираторног тракта, а регистрован је и један случај тешке акутне респираторне инфекције, саопштено је из Института за јавно здравље у Подгорици.
Лабораторија (Фото: Thinkstock) -
Лабораторија (Фото: Thinkstock)

- Увидом у електронску базу података у Црној Гори је од 4. до 10. новембра пријављено 13 особа са симптомима сличним грипу, док у Центру за медицинску микробиологију Института за јавно здравље лабораторијским путем није потврђен случај инфекције вирусом грипа - додаје се у саопштењу.

Из Института за јавно здравље подсјећају да је најефективнија мјера превенције грипа вакцинација и препоручују да се вакцинишу сва лица која су у повећаном ризику од развоја компликација.

Групе становништва којима се препоручује вакцинација су сва лица старија од шест мјесеци са хроничним обољењима респираторног система, кардиоваскуларног система и бубрега, обољели од метаболичких поремећаја као што је шећерна болест, лица са смањеном функцијом имунолошког система, укључујући и лица са ХИВ/АИДС-ом.