latinica  ћирилица
14/11/2019 |  09:10 ⇒ 11:31 | Аутор: СРНА

Броћета: Они који пишу ћирилицом нису пожељни у ФБиХ

Покушај СДП-а да се домогне српских позиција у власти у Федерацији БиХ није ништа ново, али Србе у том дијелу БиХ треба да представљају они које су бирали истински Срби, рекао је делегат СНСД-а у Клубу Срба у Дому народа у федералном Парламенту Горан Броћета.

Броћета је навео да нема званичну информацију о томе са ким је СДП разговарао.

- Ако добију подршку СДА биће јасно да СДА не жели у власти у ФБиХ оне који се потписују ћирилицом и који би се адекватно борили за права Срба, него су им партнери и сарадници подобни који се уназад 20 година нису потписали ћирилицом - рекао је Броћета за Глас Српске.

Он је додао да је видљиво да СДА одбија да прихвати СНСД и на нивоу БиХ, те да се може очекивати свашта.

Сједница федералног Дома народа заказана је за данас, а Броћета није имао информација да ли ће СДП покушати да поново изабере шефа Клуба Срба, након што му то недавно није пошло за руком.

Потпредсједник СДП-а Војин Мијатовић рекао је раније за "Глас Српске" да је одбио понуду странке да буде кандидат за потпредсједника ФБиХ из реда српског народа, али и поручио да ће странка предложити кандидата за све четири кључне фотеље које припадају Србима у ФБиХ.

Он је нагласио да СДП има осам делегата у Дому народа, те да ће уз подршку још четири, који нису из те странке, предложити кандидате за предсједника Клуба Срба у Дому народа, потпредсједника тог дома, те потпредсједника ФБиХ.

Клуб Срба у федералном Дому народа чини пет делегата из Ливањског кантона, гдје је већинско српско становништво, од којих су четири са Српске листе и један из Српске напредне странке, те осам из СДП-а, два из Либералне странке БиХ и по један из редова ХДЗ-а БиХ и СДА.