latinica  ћирилица
14/11/2019 |  09:15 ⇒ 10:39 | Аутор: Б92

Хонг Конг: Демонстранти гађали полицајце стријелама (ВИДЕО)

Полиција Хонг Конга саопштила је да су демонстранти стријелама гађали полицајце који патролирају у близини Политехничког Универзитета.
Демонстранти у Хонг Конгу испаљују стријеле на полицију (фото: Guardian News) -
Демонстранти у Хонг Конгу испаљују стријеле на полицију (фото: Guardian News)

Након тога, демонстранти су бацали саксије са висине када су други полицајци стигли.

Полиција је одговорила сузавцем, а демонстранти су их поново гађали стријелама. Касније је дошло и до трећег напада овим оружјем. Нико од полицајаца није повријеђен. Полиција каже да су на мјесту догађаја заплијенили шест стријела.

Студенти и други демонстранти су се ове седмице окупили у главним универзитетским кампусима у Хонг Конгу, спремајући се за одбрану у случају да полиција покуша да их истјера одатле.

Продемократски протести су започели прије више од пет мјесеци и подијелили становнике Хонг Конга.

Овај град од 7,5 милиона људи већ четврти дан заредом налази се у саобраћајном колапсу са масовним прекидима транзита јер су демонстранти блокирали неке веће улице и жељезничке линије. На хиљаде људи није успјело да дође на посао, па је Влада данас апеловала на послодавце да покажу флексибилност.

Све школе у Хонг Конгу ће због прекида саобраћаја такође обуставити наставу од петка до недјеље, саопштила је надлежна служба за образовање, која је позвала студенте да се суздрже од даљег насиља, јавља Ројтерс. Кинески универзитет обуставио је наставу за остатак године, а други су тражили од студената да се пребаце на онлајн учење.

Аустралијске власти изразиле су дубоку забринутост због насиља и "све веће подјеле између власти и људи у Хонг Конгу" и додале да је "кључно да полиција пропорционално реагује на протесте".