latinica  ћирилица
14/11/2019 |  11:36 ⇒ 11:46 | Аутор: Агенције

Боливија: Сукоб присталица Моралеса и полиције (ВИДЕО)

Полиција и војска у Боливији употријебиле су пендреке и сузавце за растјеривање присталица Ева Моралеса који протестују у Ла Пазу против именовања привремене предсједнице земље Жанин Ањез.
Протести у Боливији (фото: Youtube / rt.com) -
Протести у Боливији (фото: Youtube / rt.com)

Група "Црвени пончо" организовала је марш у правцу Владиног насеља, како би затражила оставку привремене предсједнице Жанин Ањез.

Демонстранти су изашли на улице Ла Паза и Ел Алтоа, који се сматра Моралесовим упориштем, махали разнобојним домородачким заставама и узвикивали "Сада, грађански рат".

- Не желимо ниједног диктатора. Ова жена је кренула на нас и зато смо љути. Борићемо се с нашом браћом и сестрама до Моралесовог повратка. Он мора да доведе кућу у ред - рекла је једна од учесница протеста.

Командант националне полиције Јури Калдерон је ипак саопштио да припадници полиције убјеђују становнике престонице да добровољно уклоне барикаде. Додао је да се ситуација у земљи полако нормализује.

Завјера САД

У међувремену се из Мексика јавио и Моралес. Он је осудио одлуку америчког предсједника Доналда Трампа да призна самопроглашену Владу у Ла Пазу и изјавио да државни удар у његовој земљи има коријене у САД-у.

- Осуђујемо одлуку Трампа да призна дејства и самопроглашену Владу уз помоћ полиције и војске. Државни удар, који је повукао за собом погибију моје боливијске браће, представља политичку и економску завјеру која долази из САД-а - написао је Моралес на Твитеру.