latinica  ћирилица
14/11/2019 |  11:47 ⇒ 12:23 | Аутор: РТРС

Требиње сабира посљедице штете након јучерашњег олујног невремена

Неоуобичајено велика количина кише пала је, претходних дана, на подручју Требиња.

Већих посљедица за сада нема, али је, усљед изливања воде из повремених извода, на подручју Поповог поља, блокиран локални пут од села Струјићи према селу Орашје.

Мјештанима Орашја преостаје алтернативни пут преко села Чаваш и Веља Међа.

На подручју Требиња, усљед удара вјетра, који је достизао брзину и до 71 километар на час, има оборених стабала. Екипе цивилне заштите од јутрос су на терену и рашчишћавају ризична мјеста.

Према подацима из Јавне установе "Екологија и безбједност" у Требињу, није било хитних позива грађана.

Према хидрометеорлошким подацима, на подручју Требиња, за три дана пао је стотину један литар кише по квадратном метру, док је у Гацку, у истом периоду, пало деведесет седам литара кише по квадратном метру.

Кроз Требиње се контролисано испушта двјеста кубних метара воде у секунди, што није пријетња за куће у низводном приобалном подручју. Послушајмо и изјаве надлежних.

- У протеклих седам дана, у Требињу је пало двјеста литара кише по метру квадратном, вјетар дувао брзином од 70 клометара на час, проток воде варира, од 45 до 240 кубних метара у секунди. У Хидроелектранама на Требишњици су спремно дочекали прилив воде. Имали смо један удар грома у селу Љубово - изнио је податке Стеван Бекан, директор ЈУ "Екологија и безбједност".

- Претходних дана имали смо интензивне падавине у сливу Требишњице. До данас имамо 300 литара кише по метру квадратном, само на једној мјерној станици у Вучијој имамо 700 литара по метру квадратном, што је ниво падавина за протеклих десет мјесеци - истакао је Саша Вујић, изврши директор за управљање системом ЗП Хидроелектране на Требишњици.

Из Хидроелекрана на Требишњици саопштено је да у Акумулацији Билећа има довољно простора за пријем нових количина воде из сливног подручја.