latinica  ћирилица
14/11/2019 |  12:13 ⇒ 19:42 | Аутор: РТРС

Стручним лицима у центрима за социјални рад дати статус службеника

Након што је лице чији су иницијали Ђ.Д. у бањалучком Центру за социјални рад напао и повриједио запосленог, радници овог центра одржали су конференцију за новинаре, на којој су осудили овај напад.
Представници Центра за Социјални рад - Фото: РТРС
Представници Центра за Социјални радФото: РТРС

Бојан Арула, свједок јучерашњег инцидентра у Центру за социјални рад Бањалука каже да су због салве увреда и негативних коментара одлучили да се обрате јавности.

Често се дешава каже, да се њима и њиховим породицама пријети.

- Тренутно имају двије колегице којима се редовно пријети. Чак је и једна пријетња упућена од стране лица на издржавању казне, које каже да ће је убити чим изађе из КПЗ. Свима који мисле да су они нешто криви, поручујем да постоје надлежни органи којима могу да се обрате за додатну заштиту својих права - наводи Арула.

Истиче да радници центара за социјални рад немају обезбјеђене инструменте за извршење њихових налога. Имају и неразумијевање других органа за извршење њихових обавеза.

Наводи да ће тражити од надлежних да стручним лицима у центрима за социјални рад додјеле статус службених лица, а њухову дјелатност одреде као дјелатност од посебног интереса за Републику Српску.

Бојан Зец, предсједник Синдиката синдикалне организације у Центру за социјални рад Бањалука наводи да су социјални радници преоптерећни бројним обавезама које морају да извршавају, те да је повећан обим рада.

- Њихов посао је посао високог ризика и изузетно стресан. Ипак, задовољни су када некоме омогуће бољи и квалитетнији живот. Да добро раде показује и статистика. Постоји преко 20.000 корисника у Центру, а за незадовољне се чује тек у посебним случајевима попут јучерашњег - наводи Зец.

Раде са особама које имају проблема са конзумацијом алкохола, опојних дрога, са лицим са менталним потешкоћама, са особама које врше насиље у породици и својој средини.

Психологиња Марија Јаковљевић жели демистификовати јучерашњи догађај.

- Алармантно је стање када је у питању ништавна заштита жена и дјеце, када је у питању породично насиље. Неприхватљиво је да се дешава да једном мјесечно постоји информација да је муж убио жену па себе. Велики је проблем нереаговање Суда и Тужилаштва. Жртвама насиља у породици помажу тако што заједно са полицијом излазе на терен и одводе дјецу и жену из породичног дома у сигурну кућу, док је насилник тај који профитира и остаје у дому. Особи која је извршила насиље се не помаже док је жртва та која се додатно трауматизује - наводи Јаковљевићева.

Каже да је годишње преко двије хиљаде случајева насиља у породици.

Сандра Добријевић Шипка, испред Удружења радника социјалног рада казала је да је преко 700 радника у области социјалног рада у Републици Српској, а укупно у БиХ преко двије хиљаде.

- Неопходно је оснивање задова са социјалну заштиту Републике Српске, оснивање коморе социјалног рада и доношење закона који би им омогућио заштиту. У Српској не постоји службени податак о броју напада на социјалне раднике јер садашњим законом они нападе пријављују искључиво приватном тужбом - истиче Добријевић Шипка.

Лице чији су иницијали Ђ.Д. јуче ујутру је у Центру за социјални рад у Бањалуци вријеђало запослене, након чега је главом ударило радника чији су иницијали О.Б. у главу и нанијело му повреде.

Службеници Полицијске управе Бањалука ухапсили су починиоца, а повријеђено лице упућено је у бањалучку Службу хитне медицинске помоћи.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић оштро је осудио напад на радника у бањалучком Центру за социјални рад, упозоривши да је недопустив било какав облик насиља над стручним радницима који приликом обављања свог посла не смију бити изложени вербалним или физичким нападима.