latinica  ћирилица
14/11/2019 |  13:48 ⇒ 20:15 | Аутор: СРНА

Голић: Енергетска ефикасност једно од стратешких опредјељења

Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић рекла је данас да је енергетска ефикасност једно од стратешких опредјељења Владе Српске.

- Министарство је већ спровело један пилот-пројекат, односно мјере енергетске ефикасности у 40 објеката и са задовољством истичем оно што сам већ наговјештавала - као Министарство смо успјели да за Српску и ФБиХ од Зеленог климатског фонда обезбиједимо око 17,3 милиона долара - рекла је Голићева новинарима у Бањалуци, гдје је отворила 4. Симпозијум "Енергетска ефикасност - ЕНЕФ".

Голићева је нагласила и да је од Њемачке банке обезбијеђено још 10 милиона евра грант средстава, без било каквих обавеза, која ће бити оперативна након што буду ратификована у Парламентарној скупштини БиХ.

Она сматра да је "ЕНЕФ" веома важан скуп јер се на њему спајају институције и академска заједница, што је својеврстан кључ успјеха.

Голићева је истакла да се важност скупа огледа и у томе што ће академска заједница и институције из Српске и региона, након његовог завршетка, институцијама Српске које се баве овом проблематиком доставити своја виђења, нова знања, смјернице и искуства.

Она је изразила задовољство што учествује у раду овог научно-стручног симпозијума, који је већ постао традиционалан, с обзиром да се ресорно министарство том проблематиком бави посљедњих неколико година.

- Спроводимо и испуњавамо обавезе према енергетској заједници и по уговору који је БиХ потписала још 2005. године. Свакако, спроводимо и директиве које смо транспоновали у наше законодавство - истакла је Голићева.

Декан Електротехничког факултета Универзитета у Бањалуци Бранко Блануша рекао је да је овај дводневни скуп значајан за комплетну друштвену заједницу у Српској и БиХ, будући да је основна тема енергетска ефикасност.

Блануша је навео да ово није типичан симпозијум јер, осим академске заједнице, присуствују и представници индустрије, министарстава, републичких институција које се баве овом проблематиком, те представници локалних заједница и многи други.

Према његовим ријечима, скуп има и подршку међународних организација као што су УНДП и ГИЗ.

Симпозијум "Енергетска ефикасност - ЕНЕФ" је научно-стручни скуп мултидисциплинарног карактера који организују Електротехнички, Машински и Архитектонско-грађевинско-геодетски факултет Универзитета у Бањалуци, а суорганизатор је Савез енергетичара Републике Српске.