latinica  ћирилица
14/11/2019 |  14:19 ⇒ 20:00 | Аутор: СРНА

Пејичић: Од дијабетеса болује око 80.000 људи у Српској

У Републици Српској, према подацима Института за јавно здравство, од дијабетеса болује 62.800 лица, али је тај број сигурно већи и процјена је да достиже 80.000, рекла је данас у Бањалуци предсједница Удружења ендокринолога и дијабетолога Српске Сњежана Поповић Пејичић.
Дијабетес - Фото: илустрација
ДијабетесФото: илустрација

- Популациони регистар обољелих од дијабетеса се још не попуњава у потпуности. Стварни број обољелих је око 80.000, али прецизне податке немамо. Када се узме у обзир да на једног обољелог од дијабетеса типа два долази још један неоткривени случај онда је овај број знатно већи - рекла је Пејичићева поводом Свјетског дана борбе против дијабетеса.

Она је напоменула да више од 90 одсто обољелих болује од дијабетеса типа два и они често немају никакве симптоме, због чега је ова болест названа тихи убица.

Према њеним ријечима, у прошлој години је број новооткривених обољелих од шећерне болести у Српској био 77 на 100.000 становника, а у 2017. их је било 90, што говори да има опадајући тренд.

- То је веома добро, а није случајно јер је у Српској дуго трајао пројекат Министарства здравља и социјалне заштите `Дијабетес мелитус` који је значајно допринио унапређењу дијабетолошке службе у свим сегментима - од едукације и самоконтроле до дијагностике - истакла је Пејичићева.

Свјетски дан борбе против дијабетеса обиљежава се у цијелој Републици Српској, а у бањалучком Парку Петар Кочић данас је организовано мјерење фактора ризика и едукација грађана.

Пејичићева је рекла да су се акцији бесплатног мјерења гликемије и крвног притиска, осим чланова Удружења ендокринолога и дијабетолога Републике Српске, придружили и студенти шесте године Медицинског факултета у Бањалуци, као и три тима породичне медицине из бањалучког Дома здравља.

- Грађанима мјеримо ниво шећера у крви, крвни притисак, тјелесну тежину и висину, те индекс тјелесне масе, који представљају значајне факторе ризика за настанак дијабетеса типа два. Дијелимо им и промотивни материјал. Акције попут данашње су значајне јер сваке године буду један до два новооткривена обољела, а да они то нису знали - појаснила је Пејичићева.

Она је нагласила да превенција подразумијева промјену стила живота, додавши да је већина обољелих од дијабетеса гојазна и да су људи са прекомјерном тежином у првој групи по ризику за добијање шећерне болести.

- Важна је правилна исхрана, физичка активност, регулација тјелесне тежине, прекид пушења и редукција стреса - каже Пејичићева.

Она је напоменула да је дијабетес типа један имунолошка болест код које наступа апсолутни недостатак инсулина из гуштераче, те да се он не може избјећи превенцијом, али га је могуће контролисати инсулинском терапијом.

Свјетски дан борбе против дијабетеса обиљежава се 14. новембра, а увеле су га Међународна федерација за дијабетес и Свјетска здравствена организација с циљем подизања свијести о стању са којим у свијету живе милиони људи.