latinica  ћирилица
14/11/2019 |  14:22 ⇒ 19:56 | Аутор: СРНА

Амбасада Русије: Усвојени Закључци НСРС у сагласности са дејтонским начелима

Из Амбасаде Руске Федерације у БиХ истакли су да су усвојени закључци Народне скупштине Републике Српске у сагласности са дејтонским начелима, бране темељне принципе мировног споразума као што су равноправност три конститутивна народа и два ентитета са широким овлашћењима, те нису усмјерени против било кога у БиХ.
Амбасада Русије у БиХ -
Амбасада Русије у БиХ

На питање Срне да прокоментаришу изјаву Управног одбора Савјета за провођење мира /ПИК/ да се усвојени закључци заснивају на, како кажу, погрешном тумачењу Дејтонског мировног споразума, из руске Амбасаде кажу да је таква изјава дјела међународне заједнице практично непотребна, чак и штетна.

- Не слажемо се са тоналитетом и суштином изјаве наших међународних партнера", речено је Срни у појашњењу зашто се руска Амбасада јуче није сложила са изјавом амбасадора ПИК-а.

У амбасади Русије кажу да разумију околности због којих је Народна скупштина Републике Српске означила став у вези уставно-правног положаја Републике Српске.

- Убијеђени смо да би стварању повољне унутарполитичке климе у земљи у одлучујућој мјери допринијело деблокирање процеса формирања Савјета министара на основу резултата прошлогодишњих општих избора, без вјештачко постављених услова који немају ништа са овим питањем - став је амбасаде Русије.

Изјава ПИК-а, истиче се у одговору Срни, не доприноси рјешавању овог заиста важног питања за БиХ.

Амбасадори земаља чланица Управног одбора ПИК-а одбацили су јуче закључке Народне скупштине Републике Српске јер се, како кажу, заснивају на погрешном тумачењу Дејтонског мировног споразума.

У изјави амбасадора, са којом се Руска Федерација не слаже, тврди се да БиХ ужива суверенитет, а Устав БиХ не оставља простор за "суверенитет" ентитета, који правно постоје само на основу Устава БиХ, те да је то у више наврата потврдио Уставни суд БиХ.