X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
14/11/2019 |  14:36 ⇒ 14:47 | Извор: sputniknews.com

Дачић: Настављамо даље са политиком повлачења признања тзв. Косова

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић прецизирао је данас да од 193 чланице Уједињених нација, 94 земље не признају такозвано Косово. Додао је да је исто толико на страни Приштине, док је пет спорно и под знаком питања.
Ивица Дачић (Фото: rs-lat.sputniknews.com) -
Ивица Дачић (Фото: rs-lat.sputniknews.com)

- Ми настављамо даље са политиком повлачења признања. Истакао бих да 94 земље које нису признале Косово имају 5,4 милијарде становника, док 2,05 милијарди становника живи у земљама које признају самопроглашено Косово - рекао је Дачић и поручио да је то реална ситуација. 

Објаснио је да је пет земаља "спорно", јер се неке налазе у фази преиспитивања, за неке Приштина тврди да су их признали, а не гласају за њих.

- Приштина нема тих пет гласова, они немају већину и тај број земаља који их признаје, сваког дана ће бити све мањи - подвукао је Дачић и додао да више нема учлањења, а да ће признања бити све мања.

Он је објаснио да је намјера стратегије лобирања за повлачење признања независности такозваног Косова да се Приштина натјера да схвати да мора да прави компромис, да не мисле да је све готово и да имају 116 земаља које су на њиховој страни.

Шеф српске дипломатије рекао је свима да буду спремни, јер ће бити још повлачења признања.

Дачић је казао да је те прецизне информације изнио због разних навода у медијима.

- Београд је кренуо у офанзиву повлачења када је Косово почело да се пријављује у УНЕСКО и Интерпол и када је међународна заједница подржала самопроглашено Косово да постане чланица тих организација, говорећи да је то добро због културе и полиције - навео је Дачић и додао да то није била намјера Приштине која се у европским папирима води са фуснотом или звејздицом.

Подсјетио је да се Приштина није пријавила са фуснотом и звјездицом за чланство у међународним организацијама и нагласио да је Србија кренула у дипломатску офанзиву када је Приштина тврдила да постоји 116 земаља које их признају.

Дачић је изразио незадовољство што неко стално има примједбе и "соли памет" да су земље које су повукле признање мале, док, додаје, Приштини не смета ни то када их подржи земља која има 50.000 становника, иако је, каже, сваки глас важан.