latinica  ћирилица
14/11/2019 |  14:58 ⇒ 20:14 | Аутор: СРНА

Чубриловић: Додатну пажњу поклонити обољелој дјеци

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић нагласио је да ће све институције Српске поклонити посебну и додатну пажњу дјеци обољелој од дијабетеса, јер је ријеч о дјеци и болест која се лијечи у континуитету.
Пријем за тридесетак дјеце из Српске која болују од дијабетеса - Фото: РТРС
Пријем за тридесетак дјеце из Српске која болују од дијабетесаФото: РТРС

- Нема завршетка лијечења и 24 часа је потребна брига за такве пацијенте, што управо чине љекари на чему им се захваљујем и дајем подршку да истрају у својим наканама и намјерама - реако је Чубриловић новинарима током пријема за тридесетак дјеце из Српске која болују од дијабетеса.

Уз констатацију да медицина стално напредује, предсједник парламента је изразио очекивање да би се у коначници могло пронаћи рјешење да дијабетес буде и трајно излијечена болест.

- У овој ситуацији институције Српске, а и цијело друштво имаће на уму чињеницу да тренутно 450 дјеце има тај проблем и да је у овој години највећи пораст броја обољелих, те да морамо да видимо могућност неке превентиве да се то не дешава. Наша је обавеза да пружимо подршку и љекарима и родитељима обољеле дјеце - навео је Чубриловић након пријема организованог поводом Свјетског дана борбе против дијабетеса.

Педијатар ендокринолог из Универзитетско клиничког центра /УКЦ/ Републике Српске Гордана Букара Радујковић истакла је да је у порасту број обољеле дјеце од дијабетеса и да је запажен тренд раста код популације млађе од пет година.

- То је оно што није добро и морамо дјеловати превентивно да спријечимо све што можемо да не би то тога дошло. Према нашим егзактним подацима, имамо 40 новоткривених обољења код дјеце у УКЦ-у и четири новоткривена у бијељинској болници - рекла је Радујковићева, која је уједно и предсједник Удружења "Одрасли за дјецу Републике Српске".

Она је нагласила да је то до сада највећи број новобољелих за једну годину, додајући да се дијабетес најчешће јавља у јесењим и зимским мјесецима.

Радујковићева је рекла да је битно буђење свијести у друштву о овом обољењу и да данашњи пријем код предсједника Чубриловића много значи, јер је важно да руководство Српске разумије проблематику ове болести.

Дјеца су прије пријема имали и симоблични час физичког васпитања испред Народне скупштине уз прикладне вјежбе како би скренули пажњу на неопходну физичку активност у контроли ове болести.