latinica  ћирилица
14/11/2019 |  15:35 ⇒ 15/11/2019 | 09:15 | Аутор: ТАНЈУГ

Хрватски медији о недоласку Вучића у Загреб

За мање од сат времена након што је предсједник Србије Александар Вучић објелоданио да неће отпутовати на Изборни конгрес Европске народне партије (ЕПП) у Загреб, ту вијест су пренијели сви хрватски медији на ударним мјестима, а неки од њих констатују да је шеф СНС искористио прилику да, како кажу, "максимално оцрни Хрватску".
Индекс о Вучићу - Фото: Screenshot
Индекс о ВучићуФото: Screenshot

Сви медији су у цијелости пренијели образложење Вучићеве одлуке у писму упућеном предсједнику ЕПП Жозефу Долу.

Хрватски портал Индекс је текст Вучићевог писма Долу пренио по Хини, без коментара, под насловом: "Вучић: Не долазим у Загреб. Хрвати ме нападају и наставиће да ме нападају", а Јутарњи лист уз наводе да је Вучић одустао од доласка у Загреб и да је послао писмо предсједнику ЕПП, закључује да је српски предсједник ту прилику “максимално искористио да оцрни Хрватску“.

Вечерњи лист акценат ставља на дио Вучићевог писма у коме предсједник СНС каже да би му “одлазак у Хрватску и јасно заступање српске политике, несумњиво донијело значајне бодове у Србији, али да је, како је навео, узео у обзир и оно што је за њега најважнији дио политике коју представља – пружање руке и отворена врата за боље односе између Срба и Хрвата“.

Портал 24 сата је вијест о недоласку Вучића у Загреб на Изборни конгрес ЕПП објавио под насловом: “Воде хајку против мене, јер је Србија јака“, а слично извјештавају и други хрватски медији попут Слободне Далмације, Тпортала, Телеграма, Нета, Народа, Дневника, Дневно...

Слободна Далмација такође преноси Вучићево писмо уз, наводна сазнања да се “у кулоарима помиње и да је Вучић одустао од доласка након сугестије из врха ЕПП-а“.

Лист закључује и да је својим недоласком Вучић директно помогао и хрватском премијеру Андреју Пленковићу, и ХДЗ-овој предсједничкој кандидаткињи Колинди Грабар Китаровић.

- Први се неће морати никоме оправдавати што дан након годишнице пада Вуковара угошћује српског предсједника који негира злочине које су јединице српске војске починиле у Хрватској. Она (Китаревић) се, пак, неће морати бранити од критика да је и сама својевремено позвала Вучића у Загреб - пише Слободна Далмација.