latinica  ћирилица
14/11/2019 |  15:40 ⇒ 20:22 | Аутор: СРНА

Министарства морају анализирати пренос надлежности на ниво БиХ

Влада Републике Српске усвојила је данас закључак којим од свих министарстава тражи да анализирају и идентификују надлежности пренесене на ниво БиХ на неуставан начин или међуентитетским споразумом, као и ефекте на тај начин пренесених надлежности и рад институција и органа формираних усљед преношења надлежности и о томе сачине информацију.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Задужења министарствима дата су након што је Влада размотрила Информацију о неуставној трансформацији дејтонске структуре БиХ и утицају на положај и права Републике Српске, коју је Народна скупштина Српске усвојила на посебној сједници 11. новембра.

Влада Републике Српске изразила је спремност да са Федерацијом БиХ одмах почне преговоре ради усаглашавања које је неопходно за усвајање закона о Уставном суду БиХ, али и преиспитивање дате сагласности на Закон о одбрани, Закон о индиректном опорезивању и Закон о високом судском и тужилачком савјету БиХ, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

Од посебног значаја за Републику Српску, закључила је Влада, јесте иницирање реформе институција правосуђа на нивоу БиХ.

Влада Српске сматра да је неопходно да се одмах приступи изради закона о рехабилитацији свих лица из Републике Српске која су незаконито смијењена одлукама високих представника, као и да буде сагледана могућност измјене Кривичног закона Српске да би било санкционисано поступање у супротности са ставовима Народне скупштине, као угрожавање суверенитета и уставног поретка Републике Српске.

Влада Републике Српске сматра да треба извршити и анализу Закона о поступку индиректног опорезивања и расподјеле финансијских средстава.