latinica  ћирилица
14/11/2019 |  16:34 ⇒ 16:36 | Аутор: Б92

Нови најдужи лет на свијету: 16.000 километара од Лондона до Сиднеја

Аустралијска авио-компанија Квантас кренула је на пробни лет од Лондона до Сиднеја са око 50 путника, што је један од најдужих комерцијалних летова у свијету.

Авион је јутрос око шест часова по локалном времену полетио са лондонског аеродрома Хитроу према аеродрому у Сиднеју, преноси CNN.

Лет Лондон-Сиднеј, који је дио Квантасовог пројекта "Проџект Санрајз", најдужи је лет на свијету у смислу пређене раздаљине, јер би требало да прелети раздаљину од 16.000 километара.

Очекује се да ће трајати нешто више од 19 сати, што је приближно временском трајању првог Квантасовог пробног лета обављеног прије четири недјеље на релацији Њујорк-Сиднеј.

Иако је лет од Лондона до Сиднеја за 1.500 километара дужи од лета Њујорк-Сиднеј, очекује се да ће трајати једнако дуго због ваздушних струјања.

Циљ пробних летова Квантаса је да до 2022. године уведе повратни директан лет Сиднеј-Лондон и Сиднеј-Њујорк, као и да истражи ефекте промјене временских зона на путнике.

Квантас је за потребе пробног лета преуредио нови "Боинг 787-9 Дримлајнер" како би примио максималну количину горива и ограничио је број путника и пртљага, што омогућава да се тако дуг лет обави без додатних слијетања ради точења горива.